Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antikvarien vakar över ombyggnaden

/

Gävle kommun och länsmuseet kommer att hålla ett vakande öga över ombyggnaden av Gamla Grand.

Annons

Ulrika Olsson, byggnadsantikvarie på länsmuseet, gjorde förra året en antikvarisk förundersökning av Gamla Grand. Hon tittade på byggnadens kulturhistoriska värden och vad som kan vara lämpligt, respektive olämpligt att göra vid en ombyggnad.

– Grand är inte byggnadsminnesförklarat, men byggnaden ligger inom riksintresset och har ett högt kulturhistoriskt värde. Mina synpunkter är råd som bör ligga till grund för framtida ställningstaganden i byggprocessen.

I bottenplanet är de allra flesta rummen välbevarade.

– Det utgör själva hjärtat i byggnaden. Rummen är mycket fina och det är de som kan visas upp utåt, även för andra än hotellgästerna.

Materialval och möblemang bör följa de ursprungliga tankarna, anser Ulrika Olsson.

Hon är lite bekymrad över att den nya ägaren vill fördubbla antalet hotellrum, från 60 till 125 rum.

– Jag förstår inte riktigt hur det ska gå till. Det vore önskvärt om de i möjligaste mån kunde bevara ursprungliga rumslösningar. Jag har tidigare lämnat förslag på hur man skulle kunna dela av rummen på lämpligt sätt.

Åsa Larsson, bygglovschef i Gävle kommun, tycker att samarbetet med Elite Hotels fungerar mycket bra.

– Ombyggnaden kommer att ske i dialog med ägaren, länsmuseet och kommunen. De har ännu inget färdigt förslag, men deras planer låter spännande. De har hittat många bra lösningar. Och att de vill öppna upp terrassen tycker vi bara känns bra. Det här kommer att bli ett lyft för Gävle.

Mer läsning

Annons