Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen kan skatehallen öppna

/
  • Per Lindberg, ordförande i Gefle Skateboardsällskap, är en av eldsjälarna som gjort om en gammal sandsilo i Marielund till Sveriges första inomhusbetongramp för skatare.
  • Nu ska det bara vara undertecknandet som saknas för att Gefle Skateboard sällskap ska kunna öppna sin skatesilo i Marielund för alla föreningsmedlemmar och besökare. Två kvällar i veckan plus en lördag eller söndag räknar de med att hålla öppet. Utan nyttjandeavtal med kommunen har föreningen bara haft tillträde till lokalen för att ställa i ordning och
  • Robbin Wahlbom testar inomhusskatebanan Bunkern, som stått klar i 20 månader, men först senare i veckan kan öppna för allmänheten. I bakgrunden syns Martin Strömberg, André Strand, Jimmy Sundborg och Per LIndberg från Gefle Skateboardsällskap.

I över ett och ett halvt år har bunkern varit klar. Men Gefle Skateboardsällskap får inte åka där förrän avtalet med kommunen är klart.

Nu ser det ut som inomhushallen kan öppna den här veckan.

Annons

Den ligger i en gammal sandsilo bakom Rusta på Lokförargatan. En nära två meter djup bassäng med branta kanter, tänkt att ge Gävles skatare en riktig utmaning. Redan i februari 2010 var Arbetarbladet där och tjuvkikade när den precis blivit klar, som Sveriges första betonggjutna inomhushall.

Men först 20 månader senare ger kommunen föreningen klartecken att släppa in medlemmar och besökare. Ett läckande tak skulle lagas och dörrar bytas ut, men det förklarar inte hela väntetiden.

– Jag har ingen ursäkt tyvärr, det har hamnat fel på prioritetsordningen. Vi har varit lite för många kockar från kommunen, men det tar jag på mig, säger Cristian Jansson, parkingenjör i Gävle kommun.

Han bedömer att nyttjanderättsavtalet, som ger Gefle Skateboardsällskap rätt att öppna för allmänheten, kan skrivas under de närmaste dagarna.

– Den här veckan räknar vi med, jag säger torsdag för att vara på säkra sidan.

Per Lindberg, ordförande i Gefle Skateboardsällskap, har börjat tro på det nu. Så pass att föreningen har börjat planera för en invigning 1 oktober. Då blir det tävling, andra delen i Cementkuppen. Första deltävlingen gick i Avesta.

Även om intresset för skateboard är stort i Gävletrakten tror Per Lindberg inte på någon rusning till betonghallen, som går under namnet Bunkern.

– Jag tror den här anläggningen är ganska extrem, det är lite avancerat. Men vi ska hålla en så låg avgift som möjligt för att alla ska kunna åka, säger han.

Föreningen har för tillfället 50 medlemmar.

– Vi borde lätt kunna bli 200. Vi har varit lite anonyma ett tag när det varit som det varit med Bunkern, säger Per Lindberg.

Gävle kommun har bidragit med 600 000 kronor till bygget av betonghallen men det mesta av arbetet har ett kärngäng i föreningen gjort själva. I somras byggde de dessutom en utomhusramp utanför sandsilon och i framtiden hoppas de på att kunna gjuta betong även utomhus.

Mer läsning

Annons