Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen tas stamning på allvar

/
  • Två av 1 procent. Annika Olsson och Jörgen Lindholm hoppas att förståelsen för stamning ska öka. Och att man ska kunna ta död på en del gamla myter. De välkomnar också fler medlemmar till den relativt nybildade stamningsföreningen i Gävleborg. Kontaktuppgifter finns på Stamningsförbundets hemsida, www.stamning.se.
  • Biografi. Kung George IV, (till höger) som är pappa till dagens drottning Elisabeth II, blev ofrivilligt kung efter att hans äldre bror abdikerat för att kunna gifta sig med Wallis Simpson. Han led av svår stamning men tvingades hålla direktsända radiotal till folket och den hyllade filmen The King’s speech visar hans kamp för att överkomma talproblemen.

Filmen om den stammande kung George har hyllats och Oscarbelönats. Den har också fått stor betydelse för många som stammar.

– Det är den första filmen som tar oss på allvar, säger Jörgen Lindholm.

Annons

Ungefär 1 procent av den vuxna befolkningen stammar. Två av dem är Jörgen Lindholm och Annika Olsson i Gävle.

Och de är glada över den uppmärksamhet som filmen The King’s Speech har fått.

– Den visar på ett väldigt bra sätt hur det kan vara för den som stammar. Jag tror att den kan öka förståelsen, säger Annika Olsson.

– Den inger hopp eftersom den visar att det går att få hjälp och att man inte behöver låta sig begränsas av stamningen, säger Jörgen Lindholm.

Finns hjälp

Det är också Annikas och Jörgens viktigaste budskap – att det finns hjälp att få. Annars kan stamningen bli något som hämmar.

– Det verbala är så viktigt – i skolan, i arbetslivet, i sociala sammanhang. Och har man då ett handikapp inom det området kan det sätta sig på självkänslan, säger Jörgen.

Samtidigt betonar han att det är väldigt individuellt. En del som stammar jättemycket störs inte alls av det medan någon med mycket mindre problem kan tycka att det är väldigt besvärligt.

Rädslan för att tala kan då bli ett större problem än själva stamningen i sig.

Hållt sig i bakgrunden

För Annikas del har det inneburit att hon ofta valt att hålla sig i bakgrunden och inte vara den som syns och hörs. Det är bättre att vara tyst än att prata och riskera att talet hakar upp sig.

Jörgen tycker att stamningen hämmat honom mest i arbetslivet. Vid anställningsintervjuer upplever han att arbetsgivare ofta hängt upp sig på stamningen, sett det som ett problem och inte sett hans starka sidor.

– Det har helt klart varit en begränsning i min yrkeskarriär.

Svåra situationer

Det finns också situationer i jobbet som är extra svåra. När man till exempel ska hålla i presentationer.

– Då stammar jag mycket mer än om jag är i ett avslappnat sammanhang i en trygg miljö, säger Jörgen.

– För mig påverkar dagsformen mycket. Är jag trött och stressad ökar stamningen, säger Annika.

Med åren har det ändå blivit mindre svårt. Delvis för att det inte längre är lika känsligt som när man var ung. Delvis för att de har lärt sig att hantera stamningen.

Privat talpedagog

Jörgen har tagit hjälp av ett amerikanskt behandlingsprogram och en privat talpedagog. Annika fick för några år sedan komma till landstingets logopeder.

– Jag fick lära mig tekniker för att få ett bättre flyt i talet och sedan fick jag jobba med min självkänsla. Till exempel på att bli bättre på att säga ifrån om någon fyller i ord och tar över när jag pratar.

De har nyligen bildat en lokal stamningsförening i Gävleborg och hoppas kunna bidra till att öka kunskapen om stamning – inte minst med information till skolor. För det finns fortfarande många gamla myter som lever kvar. Att stamningen beror på att man varit med om något otäckt i barndomen eller på att man skulle vara en nervöst lagd person.

– Man stammar inte för att man är nervös, däremot kan man ibland bli nervös av att man stammar, säger Jörgen.

Finns det några fördelar med att stamma?

– Jag tror att det har gett mig ett visst mod. Sedan tror jag att jag blivit mer tolerant mot andra människor som har problem, jag kan lättare sätta mig in i deras situation, säger Jörgen.

Mer läsning

Annons