Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Användbara lastpallar hamnar på majkasen

/
  • lastpallar i majbrasan. Majbrasan börjar ta form, den som ska tändas sista april i Regementsparken mitt emot Boulognern. Men frågan är hur vettigt det är att elda upp lastpallar som hade gått att använda fler gånger? Svaret från kommunen och högskolan blir ”Så har vi alltid gjort”.

Tusentals lastpallar, många hela och fullt funktionsdugliga, eldas upp i den årliga majkasen i regementsparken. Där finns även så kallade EUR-pallar, som ingår i ett retursystem.

Annons

– Det här är fullständigt slöseri med naturresurser, säger Gävlebon Hildemar Andersson.

Företaget Valbo Transport skulle mycket gärna ta hand om de lastpallar som ska eldas upp i Regementsparken på valborgsmässoafton.

Svindyra att köpa in

– Vi använder tompall dagligdags. Det är svindyrt att köpa in nya, så vi hämtar gärna allt vi kommer över. Är de lite trasiga skickar vi iväg dem på lagning. Det är pengar de eldar upp, det känns sjukt, säger Jimmy Hansson på Valbo transport.

Ska återanvändas

Gävlekonstnären Hildemar Andersson har aldrig tidigare tänkt på att det är lastpallar som eldas upp på i Regementsparken på Valborg. Han gjorde upptäckten för ett par veckor sedan, och har sedan dess varit runt på kommunen, högskolan, ringt Miljödomstolen och försökt få en träff med landshövdingen. Allt med målet att de lastpallar som kan användas igen av företag inte ska eldas upp. Men utan resultat.

– Ingen vill kännas vid det här och ta ansvar, säger Hildemar Andersson, som hotar att polisanmäla högskolan och kommunen för miljöbrott.

Två murar med grådassiga och trävita lastpallar balanserar i Regementsparkens lera. Mellan dem höjer sig ett berg av grenar och sly. Här finns mestadels lite enklare engångspallar, men också en hel del EUR-märkta pallar värda en hundralapp styck, som ingår i ett retursystem.

Lagar pallar

– Vi skriker efter EUR-pallar. Vissa kanske är trasiga, men vi brukar skicka iväg trasiga pallar på lagning, det är billigare än att köpa nytt, och det känns bättre att byta ut en bräda, säger Jimmy Hansson på Valbo transport.

Engångspallar till Sohlbergs

Även engångspallar kan återanvändas för vissa transporter.

– Alla engångspallar vi får in kör vi till Sohlbergs. När de säljer transporter till utlandet skickar de på engångspall. Men de kostar 10–15 kronor i inköp, så om de inte kan få tag på begagnade låter de bli att sälja till utlandet, det lönar sig inte, säger Jimmy Hansson.

Mer läsning

Annons