Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Appen hjälper dig hem om natten

/
  • Projektledaren Siv Nyberg, Omvårdnad Gävle, hoppas att Landräddningen ska göra att människor känner större trygghet i samhället.

En helt ny samhällsfunktion testas just nu i Gävle. Genom mobilappen Landräddningen larmas volontärer som kan rycka in och ge en hjälpande hand.

Annons

Nödnumret 112 ska bara användas i akuta nödsituationer. Men hur får man hjälp om man känner sig otrygg på väg hem från krogen, känner ångest över att möta människor i mataffären eller är förvirrad och inte hittar hem? Sådana situationer är inte akuta nödsituationer, men kan vara jobbiga för exempelvis äldre eller personer med funktionsnedsättningar.

Den nya landstäckande samhällsfunktionen Landräddningen ska bli lösningen på det. Gävle har valts ut som en av två pilotstäder där appen ska testas.

Du laddar ned appen och registrerar ditt telefonnummer. Sedan lägger du till telefonnummer till dina anhöriga. Om du vill kan dina anhöriga följa dig som en prick på en karta i deras mobiltelefon. Skulle något hända går det att larma till anhöriga och be om hjälp.

Ett meddelande skickas ut till alla anhöriga som du lagt till som kontakt. Den som har möjlighet och hjälpa till kan då tacka ja, och hitta den som larmat på kartan i mobiltelefonen. De andra anhöriga får ett meddelande som berättar att larmet har blivit besvarat.

– Jag pratade med en kvinna som blir yr när hon är ute i Nian när det är mycket folk. Bara den vetskapen att hon kunde trycka på larmet och få hjälp med att komma hem eller till hälsocentralen, gjorde att hon inte blev yr, säger projektledaren Siv Nyberg från Omvårdnad Gävle.

Den som har svårt att hantera en smartphone kan använda en enklare, användarvänlig telefon som går att beställa av Landräddningen.

Det går förstås också att använda appen till exempel om man går hem från krogen en mörk kväll och känner sig otrygg. Då kan man be ens anhöriga att följa en på kartan, exempelvis de 10 minuter det tar att gå från busstationen.

Liknande appar har visserligen funnits länge, men något unikt är att precis som inom Sjöräddningssällskapet så ska Landräddningen använda sig av volontärer som är beredda att rycka ut om de får ett larm.

– Det är till exempel för alla de som inte har anhöriga, men som har behov av stöd om något händer. Tanken är att det ska vara en trygghetsfunktion, säger Siv Nyberg.

Förhoppningen är att Landräddningen ska täcka upp i situationer där polis, ambulans och räddningstjänst inte kan eller bör rycka ut.

– Många ringer efter ambulans i situationer som egentligen inte är akuta. Där kan man kanske täcka upp med en volontär från Landräddningen, säger Siv Nyberg.