Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Stefan Löfven rätt man att leda S?

/
 • Linnéa Wickman, 19, ordförande SSU Gävle:– Jag tycker det viktigaste är att vi får en samlande kraft i partiet som driver oss framåt. Han är absolut en person som jag tror kan leda det socialdemokratiska partiet och han är absolut en person som har de kvaliteter som krävs. Men jag ser gärna en öppen process inför partikongressen 2013 där vi väljer den ordinarie partiordförande efter att flera kandidater gått ut och kandiderat och partimedlemmarna har fått säga sitt.
 • Wellington Ikuobase, 44, ordförande LO Gävle:– Jajamän. Han har fullt stöd från mig. Jag tycker att han är en person som visat sitt ledarskap i den fackliga världen och den värderingen borde vi försöka införa i vårt parti. Det är en hel del saker som vi måste ta tillbaka och stabilisera i vårt samhälle.Förra året hade vi löneförhandling mot näringslivet, han var en del av förhandlingsdelegationen och gjorde ett väldigt bra jobb.
 • Jan-Henrik Sandberg, 53, förbundsordförande för Pappers:– Stefan Löfven är en väldigt duktig och förtroendeingivande facklig företrädare. Han har ju lett IF Metall mycket framgångsrikt och åtnjuter stor respekt inom fackföreningsrörelsen, även av dem som inte delar hans uppfattningar i vissa avseenden.Nu ska han bli partiledare och det är inte riktigt samma sak. Hans kvalifikationer i det avseendet har jag ingen inblick i. Men jag tror nog att han kan ha goda förutsättningar att klara av detta just i kraft av att han är en sådan omdömesgill och pålitlig person, en klok människa helt enkelt. Jag får önska honom lycka till.
 • Eva Tjernström, 50, S-landstingsråd i Gävleborg:– Jag tycker han är helt okej. Jag har träffat honom vid något tillfälle för något år sedan, han är en bra person. Och i det här läget var det viktigt att snabbt få fram någon som alla kan ha förtroende för. Sedan kommer den stora och långa processen att ta vid inför nästa kongress och då får vi se vad han kan åstadkomma eller vilka som kommer på fråga. För då kommer vi ha ett mycket brett och öppet arbete, har vi bestämt oss för.Men just nu tycker jag absolut att han är ett bra namn.
 • Bo Boström, ordförande i IF Metalls koncernklubb på Sandvik:– Jag är imponerad över att han hoppar in i detta kaos. Det blir tufft.  Alla tycker bra om Stefan Löfven. Han har förmågan att få alla med sig, känner av stämningarna på ett skickligt sätt, hittar bra kompromisser. Sen vet jag inte hur han är som politiker.Han blir den förste partiledaren som kommer från LO-leden. Hur ser du på det?– Det är bra för framtiden och balansen mellan parti och fack. Vi hör ihop. Vi höll på att glida i sär.Är Stefan Löfven höger eller vänster?– Han står på bägge sidor och går alltid på sakfrågorna. Till exempel vill han underlätta för småföretagen.
 • Tommy Berger, 53, S-landstingsråd i Gävleborg:– Det kommer vi att veta först i efterhand. Jag har sett honom i en del sammanhang och han har gjort ett bra intryck på mig. Han har varit ett namn som jag kanske inte sett som den självklara ledaren, men jag har sett honom som ett tänkbart namn. I den situation som är just nu tror jag att han kan vara en person som fungerar på bredden. För vårt parti, vårt inre liv, tror jag att han kan fungera utmärkt. Sedan tror jag att han är mer okänd ut mot svenska folket och väljare. Men Stefan Löfven känns som ett namn som kan fungera bra i vårt parti och jag tror att det här kan bli en alldeles utmärkt lösning.
 • Åke Söderman, 57, arbetare-kommunens ordförande, Sandviken:– Spontant, utifrån det lilla jag vet om Stefan Löfven, tror jag att det blir bra. Det jag hört om Löfven från personer som känner till honom bättre än vad jag själv gör är att det är en stabil person och en hyfsat traditionell socialdemokrat som står för våra grundläggande värderingar. Från sitt uppdrag inom IF Metall har han ju också med sig goda kunskaper om arbetslivets vardag och villkor. Men jag känner egentligen till Stefan Löfven för dåligt för att kunna ha en fullständig uppfattning om honom som ny partiledare för Socialdemokraterna.
 • Peter Kärström, 45, kommunalråd, Sandviken:– Ja, jag tycker det verkar vara ett bra val. Jag gör ingen annan bedömning än VU. Utifrån de kontakter jag hade med Stefan när jag själv var aktiv inom IF Metall känner jag honom som en resonabel och lyssnande person. Man kan naturligtvis säga att Löfven saknar brist på politisk erfarenhet eftersom han inte suttit i riksdagen. Men å andra sidan har han erfarenhet av att ha jobbat internationellt inom IF Metall. Han har också många års erfarenheter av förhandlingar med både politiska organisationer och företag. Dessutom har han suttit i VU i flera år. Nu måste vi lägga namndiskussionen bakom oss så fort som möjligt. Jag tror det här blir bra.
 • Renate Almén, ordförande i IF Metalls avdelning för västra Gästrikland och ordförande i socialnämnden i Sandviken:– Han är lugn och klok, en lyssnande person. En sån person behöver alla organisationer, oavsett om det är en fiskeförening eller socialdemokratiska partiet.– Han har lyckats styra IF Metall på ett bra sätt. Han sätter individen i fokus, till exempel när vi pratar om socialförsäkringarna, och det är jätteviktigt för mig.Har du själv haft någon favorit som efterträdare till Håkan Juholt?– Nej, jag har inte haft någon personlig favorit. Jag var nöjd med Håkan Juholt och Mona Sahlin också.
 • Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd, Tierp:– Jag hade inte tippat honom, men jag tycker det är ett bra val. Jag kan inte påstå att jag känner Stefan men jag har träffat honom och han har gett ett bra intryck. Han har gjort ett jättebra jobb som IF Metallordförande. Jag vill framhålla hans arbete under finanskrisen där han sydde ihop en lösning med arbetsgivarorganisationerna och lyckades få igenom det inom det egna ledet. Det betydde mycket för att vi skulle överleva finanskrisen. Han har visat prov på utomordentliga ledaregenskaper. Han har ett stort förtroendekapital med hela fackföreningsrörelsen bakom sig. Sen har han inte varit involverad i de uppslitande ”striderna” det sista året.
 • Timo Viiperi, IF Metalls fackordförande på Ovako i Hofors:– Det är två olika roller. Men som ledare för facket är han duktig och pådrivande i frågor som han brinner för. Han har viss pondus och får med sig folk. Om han är tillräckligt tuff som politisk ledare återstår att se.– Han gjorde en jättebra insats när han ifrågasatte direktörernas höga bonusar efter uppoffringarna som vi gjorde med krisavtalen.– Moderaterna har bland annat sänkt arbetsmiljön. Det borde vara lättare att driva såna frågor med en partiledare som förstår frågorna i ryggmärgen.
 • Inga-Lil Tegelberg (S), kommunalråd Älvkarleby kommun:– Jag tycker att det är ett ganska bra val. Det är en person som med sin bakgrund bör kunna ena partiet. En partiledare som kommer från det fackliga ledet och har internationell erfarenhet och erfarenhet från industrin, det är en bra mix. Men jag har själv inte träffat honom. Jag blev inte så förvånad även om det inte var mitt eget förstanamn. Jag hade hoppats på en öppen process men nu är huvudsaken att vi får prata politik och inte person. Det här måste bli vändningen.

Läs Arbetarbladets stora enkät.

Annons

Mer läsning

Annons