Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi mer slarviga på sommaren?

/
  • FÅR TA EMOT MYCKET. Allt möjligt hamnar på polisens hittegodsavdelning och hos Lenitha Hellberg, assistent och receptionist på polisen i Gävle.

"Ibland får vi mycket på en dag, men ibland får vi inget. Vi får in konstiga saker ibland, som till exempel löständer", säger Lenitha Hellberg, assistent och receptionist på polisen i Gävle.

Annons

Inne på hittegodsförrådet finns många lådor sorterade efter innehåll och datum. Det vanligaste som kommer in är smycken, mobiltelefoner och plånböcker. På en tavla på väggen finns nycklar i mängder. Det finns väskor, rullatorer, barnvagnar och många cyklar.

– Upphittade cyklar ökar kraftigt så fort det blir varmt, säger Lenitha Hellberg.

Hon uppger att det är viktigt att man gör en förlustanmälan vilket kan underlätta för polisen att kontakta personen när godset kommer in.

Mot detaljerad beskrivning kan ägaren få tillbaka sin borttappade sak.

– Vi kontaktar ägaren via telefon och brev om han inte svarar i telefon. Då har ägaren upp till tre månader att hämta ut sin sak, säger hon.

Men om ägaren inte har hört av sig inom den angivna tiden tillfaller hittegodset upphittaren mot eventuella avgifter, som till exempel förvaringsavgift. Vill upphittaren inte ha det kan polisen sälja det på auktion om hittegodset anses vara användbart.

– Det är inte allt vi kan sälja på auktion, många saker kasseras. Pengarna vi får in går till staten, säger Lenitha Hellberg.

Även djur hittas

Men hittegodset avser inte bara prylar, utan även djur. Katter är det vanligaste djuret som kommer in till polisen, men även hundar och till och med sköldpaddor.

– När det gäller katter brukar vi säga att man måste observera den i ett par veckor innan man lämnar in den hos oss. Man får inte ta in och mata en katt under den tiden, säger Lenitha Hellberg.

Enligt henne hänvisar de upphittaren att kontakta katthemmen först, annars gör polisen det.

– Men om det är fullt på hemmet och upphittaren inte vill ha den, kan det i värsta fall bli så att vi tvingas avliva den upphittade katten.

Lenitha Hellberg menar att man numera kan gå med upphittade saker till polisen dygnet runt och att de är noga med att svara i telefon.

– Vi svarar så fort vi kan, men man ska ha lite tålamod. Ibland kan det vara väldigt mycket.

Mer läsning

Annons