Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet kan avlyssnas av FRA

Om den omstridda lagen om FRA går igenom i riksdagen i morgon kan det innebära att Arbetarbladet avlyssnas.

Annons

Många av de stora svenska mediehusen har sina mejlservrar utomlands och riskerar därför att få sin mejltrafik granskad om riksdagen godkänner den nya FRA-lagen.
Alla domäner som kan ta emot epost har ett så kallat MX-record som pekar mot en server och ett IP-nummer. Det numret kan i sin tur spåras och lokaliseras geografiskt. En granskning som nättidningsbloggen networkers.se gjort visar att nästan hälften av de svenska mediehusen, däribland flera av de stora dagstidningarna, har sina servrar placerade utomlands. Datatrafiken passerar alltså svensk gräns och därmed blir det enligt lagförslaget möjligt för Försvarets radioanstalt (FRA) att avlyssna trafiken.
Några av de berörda tidningarna är bland andra Arbetarbladet, Barometern-OT, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning, Eskilstuna-Kuriren, Expressen, Gefle Dagblad, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, Norra Västerbotten och Upsala Nya Tidning. Sveriges Television har också en mejlserver placeras utomlands.
Skälet till serverplaceringen är att det finns flera utländska operatörer som erbjuder en ”tvättning” av e-posten som tar bort reklam och spam. När det är gjort går trafiken vidare till mediehusets ordinarie server.
Flera kritiker har påpekat att FRA:s möjlighet att avlyssna trafiken är ett allvarligt hot mot grundlagens källskydd.

 

Mer läsning

Annons