Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet klandras av PON för utpekande

Annons

Uttalande av Pressens Opinionsnämnd:

15 september 2008 löd rubriken på Arbetarbladets förstasida Artister misstänks för sexbrott i (ortsnamn). I texten stod att två artister misstänktes för våldtäkt och sexuellt tvång på en 15-årig flicka. Våldtäkten skulle ha ägt rum före artisternas konsert på ett insparksdisko på en namngiven nöjesanläggning.

Artisterna hade gripits efter konserten, men släppts efter förhör. De var dock fortfarande misstänkta för brotten.

Inne i tidningen beskrevs saken ytterligare under rubriken ”Hon tvingades ha oralsex i källaren”.

I ingressen stod bland annat att ”Våldtäkten ägde rum på det stora gymnasiediskot.”.

Polisens förundersökningsledare uttalade att de två fortfarande var misstänkta för brotten men att åklagaren gjort bedömningen att de inte kunde försvåra utredningen. Arrangören av diskot sade till tidningen att artistgänget varit inhyrt för att vara höjdpunkten på kvällen.

Den 29-årige artisten, som hade haft flera hitlåtar, nekade till anklagelserna på sin blogg. Tidningen återgav vissa uppgifter från bloggen.

En likalydande artikel publicerades även på tidningens nätsida, arbetarbladet.se

16 september 2008 publicerades en artikel med rubriken Artisten ska anmäla polis och medier. I ingressen stod att utredningen rörande sexbrott mot den 29-årige artisten hade lagts ned under gårdagen.

Publiceringarna anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av artisten, A. Han skrev att han aldrig varit misstänkt för våldtäkt och att han nu var friad från alla misstankar. Han hade lidit stor skada av publiceringarna. Bland annat hade hans flickvän gjort slut och skivbolaget brutit kontraktet.

Tidningen svarade att artiklarna baserats på polisen pressmeddelanden, vittnesuppgifter uttalanden från förundersökningsledaren samt uttalanden från artistens egen blogg.

Tidningen hade medvetet avstått från att publicera utpekande uppgifter.

PO ansåg att tidningen borde klandras och hänsköt ärendet till Pressens Opinionsnämnd. Skälen var följande:

Vad PO prövar är om enskilda tillfogats oförsvarliga publicitetsskador genom det som skrivits om dem i pressen. Av betydelse för bedömningen är om anmälaren pekas ut i publiceringarna.

Arbetarbladet är en lokaltidning. I artiklarna stod att händelsen utspelat sig vid ett stort ungdomsdisko som hållits i en namngiven nöjesanläggning på en namngiven ort lördagen 13 september. Den 29-årige artisten uppgavs ha framträtt vid evenemanget och det stod att han hade haft flera hits. Enligt arrangören var 29-åringen och hans artistgäng inhyrt för att vara höjdpunkten på kvällen. Min bedömning är att många läsare kunde förstå vem den omskrivne artisten var.

Av de pressetiska reglerna framgår att tidningar ska ta hänsyn till att en person som är misstänkt för brott i lagens mening betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger. Vidare bör en tidning noga överväga konsekvenserna av att publicera identifierande uppgifter vid rapporteringar som kan skada människor.

I artikeln 15 september stod att de två artisterna misstänktes för våldtäkt och sexuellt tvång av en 15-årig flicka. 29-åringen hade enligt flickan tvingat henne till oralsex. 16 september stod att förundersökningen mot anmälaren lagts ned.

Det var således mycket allvarliga beskyllningar som riktades mot anmälaren. Misstankarna ledde inte till åtal och förundersökningen mot anmälaren lades ned redan samma dag som uppgifterna om anklagelserna publicerats.

En ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften förutsätter att tidningarna förhåller sig försiktigt till brottsmisstankar som bygger enbart på polisanmälningar. Genom att i ett mycket tidigt skede av det aktuella händelseförloppet skriva om misstankarna mot anmälaren tillfogade Arbetarbladet denne en publicitetsskada som han inte ska behöva tåla. Det var visserligen bra att tidningen skrev att åklagaren lade ned förundersökningen, men uppföljningen förtog inte den uppkomna publicitetsskadan.

Mot denna bakgrund anser jag att Arbetarbladet inte kan undgå pressetiskt klander.

Pressens Opinionsnämnd instämde i PO:s bedömning och fann att Arbetarbladet skulle klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Beslutet (2009-10-27) i dess helhet kommer att finnas tillgängligt på PO:s och Pressens Opinionsnämnds hemsida www.po.se

Mer läsning

Annons