Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsledarens övervakning med kamera kan vara olaglig

Det är oklart om arbetsledare vid avfallsanläggningen i Forsbacka följde lagen när de satt hemma och övervakade personalen via bevakningskamerorna.

– Oavsett hur kameraövervakningen sker ska den vara förenlig med ändamålet, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Annons

Arbetarbladet berättade på tisdagen om hur arbetsledare satt hemma vid datorn och tittade på vad som skedde framför övervakningskamerorna som satts upp vid anläggningen i Forsbacka.

På så vis avslöjades en dieselstöld som ledde till att två anställda tvingades sluta.

Bröt mot avtal

Fackförbundet Transports ombudsman i Gävle, Niclas Sandström, hävdar att företaget bröt mot avtalet med facket. I det avtalet sägs att fackets representant ska vara med när företrädare för företaget, vid misstankar om brott, tittar på de inspelade bilderna.

Men varken det lokala avtalet med facket eller tillståndet från länsstyrelsen reglerar vad som gäller om exempelvis arbetsledare kollar vad som sker framför kamerorna i realtid, via monitorer på arbetsplatsen eller via datorskärmen hemmavid.

Övervakningen får inte vara otillbörlig eller kränkande. Det framgår av personuppgiftslagen som reglerar kameraövervakning där allmänheten inte har tillträde, på exempelvis ett inhägnat industriområde eller i en personalmatsal.

Enligt Datainspektionen ska man fråga sig om övervakningen är ”proportionerlig” i förhållande till problemen som man vill komma åt och till intrånget i den personliga integriteten som kameraövervakningen innebär.

Fastighetsägare och skolor får nej

Med stöd av lagen har Datainspektionen sagt nej till kameraövervakning på skolor.

Likaså har man sagt nej till en fastighetsägare som ville sätta upp övervakningskameror på insidan av entréer och i trapporna i flerbostadshus. Det skulle vara ett alltför stort intrång i privatlivet, menade inspektionen som nyligen fick stöd i kammarrätten.

Ett aktuellt ärende gäller huruvida en livsmedelsbutik får sätta upp kameror i personalutrymmen. Datainspektionen håller på att granska det ärendet.

– Det låter konstigt, säger Jonas Agnvall när Arbetarbladet berättar hur övervakningen ska ha gått till vid avfallsanläggningen i Forsbacka.

Datainspektionen kan granska och besluta om förelägganden efter anmälningar eller på eget inititativ.

Facket och avfallsbolaget Sita tvistar om vad som var rätt och fel i Forsbackafallet.

Annons