Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten går åt rätt håll

Gävleborg har fortfarande landets högsta arbetslöshet. "Men det går åt rätt håll. Färre skrivs in som arbetslösa, vi får fler lediga platser och efterfrågan på arbetskraft ökar", säger Charlotte Palmborg, chef för Arbetsförmedlingen i Hudiksvall, i en kommentar till arbetsmarknadsläget.

Annons

Under augusti varslades 80 personer om uppsägning i länet, vilket också är ett tecken på att det ljusnar på arbetsmarknaden. I augusti i fjol varslades 280 personer.

Den totala arbetslösheten är 9,5 procent, räknat som andel av befolkningen i åldrarna 16 till 64 år. I augusti i fjol: 8,9 procent.

8 400 personer är öppet arbetslösa och 8 100 personer deltar i program med aktivitetsstöd. Det är sammantaget drygt 1 000 fler än för ett år sedan.

Antalet långtidsarbetslösa har minskat om man räknar de som går helt sysslolösa. Men om man också räknar de som gått över i jobb- och utvecklingsgarantin, där man hamnar när man varit arbetslös i minst 300 dagar, framträder andra siffror:

5 300 personer deltar i jobb- och utvecklingsgarantin i dag. För ett år sedan var de 3 300.

– Nästa månad tror jag att vi ser en minskning av arbetslösheten jämfört med i fjol, säger Charlotte Palmborg som konstaterar att ökningen nu planat ut.

Mer läsning

Annons