Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten högst i landet

Gävleborgs län har fortfarande landets högsta arbetslöshet även om den fortsätter att minska.

Annons

I mars var totalt 1 500 personer färre utan jobb jämfört med motsvarande månad i fjol, visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om läget i Gävleborgs län.

Allra högst är arbetslösheten i Gävle – 10,4 procent.

Siffrorna tyder på att läget fortsätter att förbättras och att det har blivit allt lättare att få jobb under det senaste året.

Det har dock inte blivit lättare för de som bara har grundskola eller kortare utbildning i bagaget.

Utbildning viktigt

– Ju mer utbildning du har desto större är chansen att du får arbete, konstaterar Gabriella Persson Turdell (bilden), chef för Arbetsförmedlingens område i Gästrikland och Älvkarleby.

I takt med att kraven ökat på arbetsmarknaden har det snarare blivit svårare för de som inte klarat gymnasiet.

Statistiken visar att 11 procent av de arbetslösa fick jobb i mars. I gruppen arbetslösa utan gymnasieutbildning var andelen 6 procent.

Om man skaffar sig högskoleutbildning eller yrkesutbildning så är sannolikheten betydligt högre att man får jobb, konstaterar Gabriella Persson Turdell.

Fler ungdomar

Varför arbetslösheten är högre i Gävle än i andra kommuner i Gävleborg kan hon inte svara på. Hon spekulerar i att det kan ha att göra med att många flyttar till Gävle, att andelen ungdomar är högre och att kommunen drabbats av bland annat nedläggningen av Ericssons Gävlefabrik.

Närmare 16 400 personer, motsvarande 9,5 procent av befolkningen i åldrarna 16–64 år, i Gävleborgs län var helt utan jobb eller deltog i program med aktivitetsstöd i mars, visar Arbetsförmedlingens rapport.

Mer läsning

Annons