Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i fokus när budgeten presenterades

Trots höjd arbetsgivaravgift för unga tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att regeringens nya vårbudget kommer gynna arbetslösa ungdomar och Gävle i synnerhet.
– Gävleborg är ett län med hög arbetslöshet. Stort fokus är flera jobb och att rusta människor för att kunna ta de jobb som finns, det kommer betyda mycket för Gävle, säger hon.

Annons

Flera av de reformer som röstades ner i höstens budget fanns nu återigen med när regeringen la fram sin vårbudget under onsdagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade budgeten i Gävle och hon la stort fokus på just arbete. Enligt henne så kommer satsningarna regeringen vill göra på infrastruktur, skola och bostadsbyggande bidra till en minskad arbetslöshet.

– Det här skapar nya jobb men det gör också Sverige starkare och mer konkurrenskraftigt för de framtida jobben, säger hon.

Den budget som regeringen presenterade innehåller sammanlagt reformer för 8 miljarder kronor under 2015. En av reformerna innebär att A-kassan kommer att höjas men satsningar kräver resurser. För att finansiera sin budget planerar regeringen att dra in Rut-avdraget för läxhjälp, bensinskatten ska bli högre och vissa skattesänkningar kommer att stoppas.

– Vi tänker bygga ut utbildningssystemet och ha en aktiv satsning på att ungdomar inte ska vara arbetslösa och vi satsar på traineejobb. Det är viktigare än skattesänkningar, säger Ylva Johansson.

Ni vill höja arbetsgivaravgiften för ungdomar, kan inte det leda till att ungdomar blir mindre attraktiva på arbetsmarknaden?

– Faktum är att unga är attraktiva på arbetsmarknaden, har du rätt kompetens är det inget handikapp att vara ung. Det är mycket bättre satsa resurser på de ungdomar som är arbetslösa i stället för att subventionera de arbetsgivare som redan har ungdomar anställda, säger hon.

En som är kritisk till regeringens nya budgetförslag är moderaternas partisekreterare Tomas Tobé från Gävle.

– Det är en budget full av valsvek och höjda skatter, säger han.

Störst kritik riktar Tomas Tobé mot förslaget om höjd bensinskatt och högre arbetsgivaravgift för unga.

– Det är klart att om man kraftigt höjer skatterna på ungas arbeten så kommer det få konsekvenser. Sen kan man diskutera hur stora men det är allvarligt att man höjer skatter för unga, säger han.

Vad skulle ni göra för att få ner arbetslösheten?

– Vi behöver sänka kostnaderna för unga, satsa mer på lärlingsutbildningar och en bättre fungerande integrationspolitik.

Mer läsning

Annons