Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetssökande pratade framtid med Carina Blank

/
  • Framtidsdiskussion. Carina Blank besökte de arbetssökande i Norrsundet. Utbildning, turism och etableringar lyftes fram.

Arbetssökande i Hamrångebygden träffade Carina Blank för framtidsdiskussioner. Samtalet belyste drömscenariot; att en produktionsindustri ska etablera sig på det tidigare fabriksområdet.

Annons

Det är projektledare Per Zackrisson som varje vecka anordnar intressanta ämnen och föreläsare för ortens arbetssökande.

Besök av Blank

Denna vecka var det kommunalråd Carina Blank som besökte Fyren i Norrsundet.

Hon började med den dag då fabrikens nedläggning var ett faktum.

– Vi i kommunledningen fick beskedet en timme innan Stora skulle offentliggöra nedläggningen. Det var första gången jag fick ta emot ett sådant besked, berättar Blank.

Inte lätt

Sedan dess har mycket hänt, men trots att det finns både hamn, väg och järnväg, samt ett stort industriområde att tillgå, är det inte helt lätt med nya etableringar.

Kommunen har länge sökt efter etableringar inom produktionsindustrin.

– Man kan nog säga att vi jagat företag, visat runt i lokalerna, och framfört vilken kompetens som finns att tillgå i Norrsundet, berättar Blank.

Områdena inom miljöteknik och materialutveckling känns angeläget, liksom forskning kring nya material av samma råvara exempelvis cellulosa.

– Formell kompetens behövs alltid, därför är det extra viktigt att de ungas attityd till utbildning är positiv, menade Carina Blank.

”Glöm inte Norrsundet”

Eva Olsson är nyinflyttad ortsbo, och hon vädjade till kommunen att de inte ska glömma Norrsundet.

– Det är så vackert här med havet och naturen inpå knutarna, men från kommunalt håll så klipps inte ens gräset. Vi måste få den hjälpen, vi vill ha både tryggt och snyggt, framförde hon.

En annan synpunkt som framfördes var att boendet måste utvecklas i bygden. I dag finns knappt några bostäder att tillgå, och då är det svårt att locka med nyetableringar.

Bostadsbrist

Carina Blank menade att om det är ett beständigt söktryck efter bostäder kan det bli aktuellt med att bostadsföretag aktiveras. Hon framförde också hur viktigt det är med en bra besöksnäring, att ha attraktionskraftiga besöksmål.

Mer läsning

Annons