Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Gävlebo-kandidat: Therese Elljung lyfter personer med psykisk ohälsa

/
  • Therese Elljung  vill ändra folks attityder mot de som fått en psykiatrisk diagnos.
  • Threse Elljung är en av kandidaterna till titeln Årets Gävlebo 2015.
  • Threse Elljung är en av kandidaterna till titeln Årets Gävlebo 2015.
  • Threse Elljung är en av kandidaterna till titeln Årets Gävlebo 2015.


RÖSTA PÅ THERESE HÄR: Vem tycker du ska bli Årets Gävlebo 2015?


Therese Elljung förklarade en gång för en av sina lärare att hennes medicin mot bipolaritet kan ge henne dåligt minne. Läraren svarade ”Varför studerar du här då?”.
– Men det gjorde mig bara mer taggad att kämpa för alla med psykisk ohälsa.

Annons

Vi träffas i Balans lokal på Söder i Gävle. En självhjälpsgrupp för människor som ”har upplevt depression, mani eller växlande perioder”. Therese Elljung går dit för att träffa personer i samma situation. Hon är själv bipolär, diagnostiserad sedan 2001.

– Men jag vill hellre prata om vad man kan göra för att hjälpa människor med psykisk ohälsa än om min egen sjukdom, säger hon direkt.

Hon brinner för sin sak och de motgångar hon mött har bara gjort henne starkare och mer övertygad om att något måste göras för människor med psykisk ohälsa. Attityder måste förändras.

Denna övertygelse fick henne att vilja uppmärksamma de villkor personer med diagnoser lever under. Hur missförstådda de ofta blir. Detta ledde till Crazy Fest på Musikhuset i Gävle lördag 29 augusti. Idén hade hon fått när hon bodde i London.

– Där kallades det Mad Pride, efter en idé från Kanada där detta började 1993.

Therese skrev brev till dem hon trodde skulle vara intresserade och Musikhuset nappade. Det blev en succékväll med poesi, artister och föreläsningar om Aspergers, autism, bipolaritet och ADHD bland annat.

Hur fick du tag i alla som ställde upp?

– Jag ringde runt (skratt), och de jag pratade med gav förslag på andra och till slut föll allt på plats

Therese som också skrivit en del, bland annat som redaktör för Högskolans tidning Gefla Högtryck, har nu valt att gå från längre texter till att skriva korta slagfärdiga texter, som en dialog direkt med publiken. Hon saknade dock ett forum där man kunde läsa sina texter och så skapades Poetry Uncut, där alla som vill träffas en gång i månaden på Musikhuset för att läsa sina texter.

Nu har Therese själv också gjort debut på scenen, både med sina dikter och som konferencier under Crazy Fest, ett arrangemang som imponerade på många.

– Första gången jag läste från scenen var det hemskt. Och när jag bestämde att jag själv skulle vara konferencier var jag nervös. Men det gick bra.

Många förstod också vad Therese ville visa med Crazy Fest, att människor med en diagnos är en tillgång för samhället – inte en belastning.

Hon ger heller inte mycket för medias bild av personer med diagnoser.

– Man får inte ge sig på vissa grupper i media men med personer med psykisk ohälsa är det fritt fram!

Och fiktiva personer med diagnoser i tv-serier, som Saga i ”Bron” och Carrie i ”Homeland”?

– Jag har inte sett de tv-serierna, men om de skildras bra är det okej, annars hjälper det inte människors syn på psykisk ohälsa.

Vad ska man göra?

– Det behövs bra förebilder. Jag har själv inspirerats av den amerikanske komikern Joshua Walters, man måste kunna skratta åt sin diagnos ibland. Det har naturligtvis funnits bra förebilder förr också och det har inte räckt, men det är nog ändå det bästa sättet.

Bra förebilder alltså, som Therese Elljung...

HÄR ÄR ANDRA KANDIDATER TILL ÅRETS GÄVLEBO 2015:

Therese Elljung lyfter personer med psykisk ohälsa

Lasse Wennman från Matakuten mättar de hungriga

Thorild Dahlgren, 94 år, ger aldrig upp kampen mot kärnkraft

Mer läsning