Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julbock är på plats

/
  • I går på förmiddagen var benen på plats. Men att få dit kroppen var ett riktigt precisionsarbete. En lyftkran höll den i luften samtidigt som flera personer höll den fixerad från fyra håll i fastspänd i vajrar för att bocken inte skulle röra sig i sidled.Fredrik Lindgren var med och byggde bock för första gången.
  • JULBOCKENS INRE. Arbetsledaren Stig Larsson gick loss med hammaren för att få fast kroppen med benen.
  • ETT FLYGANDE HUVUD. Julbockens huvud placerades på kroppen med hjälp av lyftkran. Leif Bäcker har klättrat upp på bockens rygg för att kunna ta emot huvudet.

Bygget av årets julbock inleddes på torsdagsmorgonen. För det 43:e året ska den världsberömda halmbocken pryda Slottstorget.

– Årets bock har en helt nysnickrad stomme eftersom den förra bocken brann upp, säger arbetsledaren Stig Larsson.

Annons

Tolv personer arbetar med att sätta upp den 13 meter höga halmbocken på Slottstorget. Arbetet inleddes klockan sju på torsdagsmorgonen och i dag beräknas den stå klar.

I går på förmiddagen var benen på plats. Men att få dit kroppen var ett riktigt precisionsarbete. En lyftkran höll den i luften samtidigt som flera personer höll den fixerad från fyra håll i fastspänd i vajrar för att bocken inte skulle röra sig i sidled.

– Det gäller att passa in virket så att inte huvudet hamnar snett, säger arbetsledaren Stig Larsson från kommunens arbetsmarknadsenhet.

Bygget av bocken började redan i augusti när trästommen snickrades utomhus i Hemlingby. Bockens klädsel består av 1,5 ton råghalm som med 20 000 knutar har knutits ihop till stora halmmattor av personer från kommunens arbetsmarknadsenhet. Sedan monteras bocken på plats.

– Det är mycket jobb inuti bocken. Vi använder spännband som håller ihop bockens delar och elen till belysningen i hornen dras också inne i stommen, förklarar Stig Larsson.

Det är första året som han och Leif Bäcker leder bockbygget. Men Håkan Ollikkala som varit arbetsledare de senaste tio åren var på plats som moraliskt stöd.

– Det är ett ansvarsfullt uppdrag att få bygga den. Lite nervöst är det när man tänker på att den är internationellt känd och att många som vill se den, säger Stig Larsson.

Bockbyggandet kan följas av fans i 150 länder via Gävle kommuns hemsida.

Endast 13 år har bocken fått stå helt oskadd. Genom åren har olika åtgärder vidtagits för att skydda julbocken genom till exempel impregnering och bevakning. Men impregneringen förstörde bockens rätta kulör. Den såg grå och smutsig ut. Därför användes inget flamskydd förra året vilket resulterade i att bocken, trots bevakning, brann ner 27 december. Frågan är om den kommer att klara sig i år. Vadslagningen har redan börjat och på Ladbrokes var oddsen i går 1,70 på att den kommer att klara sig fram till julafton.

Gävlebocken invigs på skyltsöndagen klockan 16.

Annons