Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivbuss för nyfikna

/
  • MOT ARKIVEN. Stadsbussarna bjöd på gratis busstur till de olika arkiven i Gävle när Arkivens dag arrangerades på lördagen.
  • TREVLIGT. Anna Jonsson, 81, från Ockelbo tycker det är bra att det ordnas med gratis buss då alla inte har så lätt att ta sig fram.
  • MOT JÄRNVÄGSMUSEET. Oscar Nässelqvist-Wikström visar med hela handen att han är fem år. Han tyckte det var kul att åka buss med mamma Marie och mormor Britt-Marie Nässelqvist.
  • GUIDAD TUR. Margareta Widmark, föremålsantikvarie, berättar om några av järnvägsmuseets 200 teckningar och målningar. Annelie Elfström och Ulla Westlund lyssnade.

En buss kommer lastat med nyfikna resenärer på Arkivens dag.

– Jättebra initiativ! Inte ville jag missa det här, säger 81-åriga Anna Jonsson som tog gratisbussen till Gävles arkiv.

Annons

Klockan är 10.50 och bussen med skylten "Arkivens dag" bromsar in vid Stadsbiblioteket. Det är första gången det erbjuds buss till arrangemanget. Anna Jonsson, 81, från Ockelbo kliver ombord.

– Jag ska lyssna till Bernt-Olov Andersson på Arkiv Gävleborg. Det ska bli intressant. Han har skrivit många bra böcker om människor och miljöer, säger Anna.

Bussen stannar vid Gävle Stadsarkiv och en ung tjej går av. Bussen kör vidare och passerar Länsmuseet innan den kraftigt bromsar in vid Arkiv Gävleborg. Anna går av och skyndar mot föreläsning.

Sista anhalten är Järnvägsmuseet där Arbetarbladet kliver av. Margareta Widmark, föremåls antikvarie, guidar besökarna bland museets gömda konstsamling.

Klockan 11.35 går bussen tillbaka. Den är helt tom. Framme vid Stadsbiblioteket väntar dock en liten skara på sju personer.

– Det ska bli spännande att åka dit och se vad de har för något på järnvägsmuseet, säger Marie Nässelqvist som tog med sig mor och son på rundturen.

Bak i bussen sitter ett ungt par - Sofia och Tobias Orrbén. De gillar bussidén.

– Det är ett bra och praktiskt sätt att ta sig för oss som inte har bil, säger paret.

Mer läsning

Annons