Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag visade upp Gävles gamla teaterliv

/
  • Profil. Lasse Sigvard har arbetat med teater sedan barnsben. Han minns särskilt tiden inom Gävle lyriska teater. På lördagen höll han ett föredrag om sin tid inom teatervärlden när Arkivens dag hölls för elfte året.
  • Nöjd. Kerstin Ernfors framhåller att Gävle har haft och har ett rikt teaterliv. Under många år har hon varit aktiv i Gävle teaterförening.
  • Affischer. Arkiv Gävleborg har letat fram olika sorters dokumentation om teaterlivet i Gävle. En stor del av det material som finns kvar består av affischer och bilder.

När Arkivens dag hölls hos Arkiv Gävleborg för elfte året på lördagen var temat nöjen i Gävle. Teaterprofilen Lasse Sigvard gav besökarna en återblick i sitt händelserika liv.

Annons

Kerstin Ernfors, som under många år verkat för teaterlivet i Gävle, var nöjd med Arkivens dag som hölls på lördagen.

– Gävle har alltid haft ett rikt teaterliv och det har gett liv åt hela staden. Jag uppfattade det redan när jag kom hit från Göteborg på 50-talet, säger hon.

Gävleprofilen Lasse Sigvard höll ett föredrag om sina 59 år inom teatervärlden. Under 40 av dem har han varit verksam i Gävle och minns särskilt tiden inom Gävle lyriska teater, men även de första stegen han tog in i scenkonstens värld.

– Mitt första professionella uppdrag fick jag 1949 och då var jag elva år. Jag vann en tävling i Bollnäs och tvåa i tävlingen var Snoddas (Gösta Nordgren reds anmärkning). Efter det fick jag i uppdrag att sätta upp en revy, berättar Lasse Sigvard.

Barbro Eriksson, chef vid Arkiv Gävleborg, berättar att teaterlivet i Gävle tog fart under 1800-talets mitt. Arkivet har under några veckor letat fram material för att ge en bild av kända Gävlebor.

Under åren återkommer samma personer i olika teatersammanhang, säger hon.

– Gävle frivilliga skarpskytteförening var först ut. De satte upp Bron vid Virta.

Verket byggde på en av Johan Ludvig Runebergs dikter ur Fänriks Ståls sägner. Sven Duva skulle inte släppa en djävul över bron.

– Sedan kom Godtemplarträdgården på Södra Kungsgatan 8. De köpte det gamla gästgiveriet och slängde ut alkoholen. Nykteristerna tände på att spela teater, säger Barbro Eriksson.

En person som Arkiv Gävleborg lyfter fram är Viktor Danielsson. Han var anställd som reklamman på Gevalia.

– Men all sin lediga tid lade han på att måla teaterdekorer, affischer programhäften, säger Barbro Eriksson.

Annons