Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisterna fick inte betalt – nu skriver de öppet brev

Artister och arrangörer har fortfarande inte fått betalt efter förra årets Sommaryran. Nu skriver de ett öppet brev till huvudarrangörerna Tomas Gavlén och Kurt Magnusson.

– Det känns som att deras affärsidé är att sko sig själva på andras arbete, säger PO Flodström från kulturföreningen Gark.

Annons

I slutet av veckan anordnas årets upplaga av gratisfestivalen Sommaryran i Stenebergsparken.

Men efterspelet från förra årets festival, som samarrangerades av Tomas Gavléns arrangörsbolag Gavlén Event och Gark, Gävles antirasistiska kulturförening, är fortfarande inte över.

Gark stod för bokningar av artister och arrangemang och var lovade 75 000 kronor i betalning från Gavlén Event.

Har inte betalat artisterna

Men föreningen fick aldrig se röken av pengarna och i december gick Gavlén Event i konkurs. Det betyder att Gark i sin tur inte har kunnat betala artisterna.

I början av sommaren offentliggjordes att det blir en ny Sommaryra i år.

Arrangör är Tomas Gavléns nystartade företag Facetten Event AB. Detta har blåst liv i den ekonomiska konflikten från förra året och Gark lämnar i dag över ett öppet brev som även är undertecknat av arrangörerna ABF och BBES och flera artister, bland annat Silverback och Liondub. Alla kräver att få betalt för det jobb de lade ned.

– Flera av oss kände sig lite trötta när de först väljer att blåsa alla, sedan konkursa bolaget och nu starta ett nytt bolag och köra i år igen. Jag förstår inte hur det ens är praktiskt möjligt och tillåtet att göra så här, säger PO Flodström.

Skulle räcka med 45 000 kr

Han säger att den faktiska skulden är 75 000 kronor, men att 45 000 skulle räcka för att täcka de privata utlägg som gjordes av inblandade arrangörer och artister.

Tomas Gavlén hävdar, trots att han ännu inte har fått brevet, att det inte föranleder några åtgärder från hans sida.

– Det här är avslutat för vår del. Det är en konkurs i vanlig ordning och de får vända sig till konkursförvaltaren, säger han.

Men har du någon förståelse för att de vill ha betalt?

– Självklart, men jag fick själv inte betalt från några av mina kunder. Det var därför jag hamnade i den här sitsen. Jag själv förlorade nog mest pengar av alla förra året.

Tomas Gavlén berättar att årets upplaga av Sommaryran inte ska ha några artistuppträdanden. Han hävdar dessutom att hans nya bolag Facetten Event inte är huvudarrangör, utan att det är ett annat företag som har alla tillstånden för årets festival.

– Jag jobbar bara som avlönad projektledare och jag har ju inte näringsförbud på något sätt.

Mer läsning

Annons