Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÅsaLinnea kapade köerna

/
 • BESLUTSAM. Verksamhetsutvecklaren ÅsaLinnea Davidsson är ofta ute i korridorer och på           avdelningarna på sjukhuset.”Jag ska vara i verksamheten. Vill man fatta bra beslut måste man förstå vad man styr över och vilka beslut som krävs.”
 • SKOÄLSKARE. På ledningskontoret i sitt dokumentskåp, där andra förvarar pärmar, har ÅsaLinnea Davidsson 20 par skor och ett antal handväskor.

Hon är en patriotisk dalkulla som på två år bidragit till att kapa de oändligt långa operationsköerna inom landstinget Gävleborg. När ÅsaLinnea Davidsson började som verksamhetsutvecklare hade Gävleborg de längsta operationsköerna i Sverige, i dag är Gävleborg näst bäst i landet.

– Ingenting är omöjligt. Nu ska vi bli landets bästa landsting!

Annons

ÅsaLinnea Davidsson är liten och smal med rödblonda lockar. Ögonen är klarblå och blicken vaken. Hon är klädd i jeans och kavaj. En liten dalahäst i silver dinglar om hennes hals. ÅsaLinnea pratar snabbt och använder termer som produktionsplanering, målsättning, effektivitet och kvalitet. Det får henne att låta som en företagsledare.

2007 började hon som enhetschef för barnpsykiatrin i Gävleborg län. Men så fick hon ett erbjudande om att börja som verksamhetsutvecklare och jobba övergripande inom landstinget med att öka kvaliteten på vården.

– Det var en ny utmaning och det kändes spännande med ett nytt område. Jag hade gjort många förändringar inom barnpsykiatrin och tyckte att det var dags att gå vidare. Jag är ingen förvaltare, säger hon med emfas.

– Men jag är bra på att utveckla och driva på.

När hon började 2008 var operationsköerna oändligt långa. 3 500 patienter hade väntat i över 90 dagar på operation.

– Gävleborgs landsting var sämst. På allt. Så kunde vi inte ha det. Vi började titta på varför det såg ut som det gjorde. Hur ledde vi organisationen? Vilka gemensamma mål hade vi? Tidigare hade det varit ett starkt fokus på ekonomi, men det saknades struktur och tydliga mål för kärnverksamheten, vården. Verksamheten styrdes av när läkarna jobbade och hur organisationen såg ut, nu gör vi tvärtom. Vi måste hela tiden utgå från patienterna behov av vård.

Tillsammans med ledningsgrupperna och personalen inledde hon ett arbete för att först och främst korta operationsköerna. Med bättre planering, gemensamma resurser och uppdaterade väntelistor kom resultatet. När år 2010 summerades var det 350 patienter som hade väntat längre än 90 dagar på operation. I stället för 156 miljoner i förlust gick division operation 25 miljoner back.

– Vi ökade produktionen med 20 procent med samma bemanning som tidigare, från 2008 till 2010.

Men hon betonar att det inte är hon som har gjort jobbet. Det goda resultatet har de åstadkommit gemensamt. De har utvecklat en modell för planering och styrning utifrån vården. I år har köerna fortsatt att krympa. Gävleborgs landsting har gått från att ha Sveriges sämsta operationstillgänglighet till att vara näst bäst i Sverige. Och ÅsaLinnea är numera en efterfrågad föreläsare runtom i landet.

– Gävleborg har blivit en förebild i landet, konstaterar hon stolt.

Hon verkar äldre än sina 28 år.

– Jag har alltid varit yngst, till och med i skolan eftersom jag började ett år tidigare.

Ofta säger hon att hon är lite äldre än vad hon är för annars blir det för mycket fokus på hennes ålder.

– Men jag har aldrig upplevt några svårigheter i jobbet, trots att jag är ung, kvinna och dessutom spetig. Jag är en tydlig person som vill mycket och har lätt till beslut, och kan vara auktoritär.

Efter gymnasiet började ÅsaLinnea Davidsson att studera psykologi vid Stockholms universitet.

– Jag ville läsa psykologi för att bättre förstå hur människan fungerar. Det kändes som en bra erfarenhet, en bra grund.

Hon läste klart utbildningen på halva tiden. Direkt efter examen började hon doktorera i klinisk psykologi och studerade depressivitet och ångest.

– Det var inte för att jag hade bråttom som jag klarade utbildningen på halva tiden, det var roligt. Jag har högt tempo och mår bra av det. Jag blir stressad när det är för lugnt, det passar inte mig

Parallellt med studierna arbetade hon. Efter studierna blev hon som 22-åring chef på socialtjänsten i Falun. Sedan värvades hon till landstinget Gävleborg. Landstinget beskriver hon som en stor organisation och att det därför tar lite mer energi att sätta igång förändringar.

– Men det går alldeles utmärkt. Och när man väl sätt billen i rullning - vilken kraft! Det är styrkan. Annars hade jag inte arbetet i organisationen.

Hon har fått många andra jobberbjudanden, men har valt att stanna kvar.

– Om det var pengar jag var ute efter finns det lukrativare branscher. Jag har ett stort samhällsengagemang. Alla människor har ett behov att fylla en funktion. Här kan jag göra skillnad för människor och samhället. Det är oslagbart!

Det låter som att du skulle kunna jobba politiskt.

–Nej, det är inget för mig. Jag vill se konkreta resultat. Inom politiken är det för mycket kompromisser. Det handlar mer om partiets uppdrag än om vad medborgarna vill.

ÅsaLinnea säger själv att hon är en extrem tävlingsmänniska. Det har hon kanske med sig från åren då hon tävlade i friidrott. Hon vill komma först uppför trappan, alltid slå sina egna tider när hon springer och hon älskar att vinna i sällskapsspel.

– Jag tål inte att förlora. Det är knappt att jag kan låta barn vinna, säger hon och skrattar åt sig själv.

Men idrotten har hon lagt åt sidan. Knäna är för trasiga och har opererats flera gånger.

Kan du ibland ställa orimliga krav på dig själv?

– Jag har höga krav på mig själv. Men vem säger att något är orimligt? Det är bara ett sätt att bygga upp begränsningar. Allt är möjligt. Jag menar, hur svårt kan det vara?

Kan människor som du jobbar med ibland tycka att du borde tagga ner?

– Absolut. Jag har mycket energi. Men då svarar jag; bra att du är som du är så kan jag vara som jag är. Det blir en bra balans om jag driver på och någon annan analyserar. Jag får se till att ha människor omkring mig som har de egenskaperna.

Energin har hon alltid haft. Hennes strategi är att inte krångla till saker i onödan.

– Tänk inte för mycket. Fatta ett beslut och gå vidare. 

När hon vill koppla av tar hon en joggingrunda i skogen eller broderar. Och hon älskar att shoppa skor, ju högre klackar desto bättre.

– På ledningskontoret har jag tre hyllor med högklackade skor i dokumentskåpet. Jag kan ju ändra sinnesstämning under dagen och vill kanske ta på mig ett par gröna med klack, säger hon förtjust.

Vad har du för framtidsplaner?

– Inom den överskådliga framtiden vill jag fortsätta att jobba med det jag gör nu och hitta långsiktiga lösningar. Jag vill jobba på att göra landstinget Gävleborg till Sveriges bästa landsting. Men jag vill bli chef igen, jag trivs i chefsrollen. Jag vill ha mandat att kunna ta egna beslut.

– Ibland säger jag att jag vill ta över världen. Det gäller att rikta blicken högt, annars ser man inte möjligheterna.

Mer läsning

Annons