Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylbeviljade söker ny asyl i annat namn

Migrationsverket i Gävle har sedan i våras upptäckt att ett tiotal personer som redan har uppehållstillstånd sökt asyl på nytt, med en annan identitet.

– Det enda motiv jag skulle kunna spekulera i är att det skulle vara ett snabbare sätt att få hit fler människor genom att ange dem som anhöriga. Men det här är ingenting omfattande, säger Christian Blackmon, enhetschef för asylprövningen i Gävle.

Annons

De fall som Migrationsverket i Gävle har upptäckt har ett gemensamt. Personerna har fått sitt uppehållstillstånd i Sverige beviljat på en ambassad eller ett konsulat i ett annat land. Där har man ännu inte samma rutin som i Sverige, att ta fingeravtryck och bild på den asylsökande.

När de sedan på plats i Sverige har sökt asyl igen, och uppgivit en ny identitet och eventuellt nya anhöriga, har det inte funnits fingeravtryck att kolla mot. Men handläggarna har av olika skäl misstänkt att personerna redan vistats en tid i Sverige och därför gjort de registerkontroller som går.

Men varför söker någon asyl som redan har uppehållstillstånd? Den ekonomiska ersättningen som en asylsökande kan få under handläggningstiden är 60-70 kronor om dagen, vilket knappast kan vara ett incitament för en ny krånglig asylprocess. Det enda motiv Christian Blackmon kan komma på är att man vid en ny ansökan kan ange nya anhöriga och därmed snabbare och lättare hjälpa personer från hemlandet att få uppehållstillstånd i Sverige.

– Om vi misstänker att en person som söker asyl redan varit en tid i Sverige gör vi extra kontroller i våra register. Men vi lägger inte om våra rutiner totalt och prioriterar det här framför annat. Vi lägger mer krut på att förkorta våra handläggningstider, säger han.

Han bedömer inte omfattningen som särskilt stor. Och de som i de här fallen skulle kunnat få uppehållstillstånd på felaktiga anhöriggrunder, skulle med stor sannolikhet ha fått uppehållstillstånd även om det var deras egna skyddsskäl som prövades.

– I de fall vi upptäckt kommer personerna från områden där väldigt många har skyddsbehov, säger han.

Annons