Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylkommittén fyller tio år nästa höst

För några år sedan hade Asylkommittén Gävleborg slut på pengar och brist på folk som ville jobba. En medlem gick då ut med missvisande uppgifter om att föreningen inte kunde fortsätta.

Annons

– Det är sorgligt. Kära nån, vi har ju 10-årsjubileum nästa höst och har aldrig slutat, säger ordföranden Maud Lindgren.

Hon är upprörd eftersom det första som kommer upp när man söker på Asylkommittén Gävleborg på Google är en artikel om att föreningen har lagts ned, vilket inte alls stämmer. Föreningen drivs ideellt och har haft ett ganska konstant medlemsantal på drygt 100 personer.

Ekonomin har dock varit kärv i perioder och nu söker föreningen bidrag från en rad föreningar, församlingar och vissa firmor. Finansieringen sker även med en medlemsavgift.

– Vi stöttar flyktingar som vi bedömer inte har blivit rätt behandlade i asylfrågor och borde gå vidare. Det kan vara med matpengar och boende under tiden som ett överklagande rullar på, säger Maud Lindgren och tillägger att det ofta handlar om människor som är mordhotade eller riskerar tortyr i sina hemländer.

– De är pressade och ledsna. Vi har många som är kontaktpersoner och gömmer flyktingar. Det blir ett personligt engagemang nära inpå huden. Vi vet att vi har räddat liv och det känns inte så dumt.Anna Molin

Mer läsning

Annons