Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande romer lämnar Engesberg

Annons

Det blir kallt och vattnet i stugorna stängs av. Det är inte längre hållbart att barnfamiljer ska bo i campingstugorna i Engesberg. Därför ska familjerna nu flyttas till Njutångersgården i Hälsingland.

På torsdag går bussarna. Det handlar om ett sextiotal asylsökande romer från Balkan, många barn, som sedan i september bott i campingstugorna på Engesbergs camping. Flera familjer har redan fått avslag på sina asylansökningar och transporterats tillbaka till sitt hemland, men nya familjer har kommit i deras ställe. Det har de senaste veckorna kommit rekordmånga asylsökanden till Sverige, uppåt 1000 sökanden per vecka. En stor del av dem har varit romer från Balkan. Nu råder platsbrist på transitboendena, därför har Migrationsverket hyrt campingen i Engesberg. Men nu ska campingen stänga för säsongen, vattnet stängs av och det blir kallt. Därför har Migrationsverket i stället hyrt vandrarhemmet Njutångersgården i Hälsingland.

Anledningen till att så många romer från Balkan söker sig till Sverige och andra EU-länder är att EU vid årsskiftet beslutade att avskaffa visumtvånget för medborgare från Serbien, Montenegro och Makedonien. Samtidigt är situationen för romer i området mycket hård. De har svårt att få jobb och utbildning och många försörjer sig och sina barn genom att plocka skräp. Det är dock inte skäl nog för att få asyl i Sverige. Nio av tio asylsökande romer från Balkan får avslag.

Mer läsning

Annons