Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningen blir större för 30 miljoner

/
  • Den planerade ombyggnaden av återvinningscentralen innebär bland annat att den nuvarande rampen kommer att breddas och antalet containrar ökar från 13 till 24. Taket och väggen tas ner så att containrarna står längs med rampens båda sidor. Det kommer att ge utrymme till sådant som inte går att lämna in i dagsläget, som till exempel gips.
  • Optimistiska. Samordnare AnnaCarin Söderhielm och enhetschef Peter Tham på Gästrike Återvinnare har goda förhoppningar om att bygglov och miljötillstånd beviljas för nya återvinningscentralen.

I april sätts spaden i marken till nya återvinningscentralen – troligtvis. Omkring 30 miljoner kronor beräknas ombyggnaden kosta.

– Det här innebär en väldigt stor kapacitetsökning, säger Peter Tham, chef för Gästrike Återvinnares återvinningscentraler.

Annons

Den nuvarande återvinningscentralen på Sörby Urfjäll upplevs som trång och kaotisk. Under 2010 tog därför Gästrike Återvinnare beslutet att bygga ut den.

Och nu närmar sig första spadtaget – om allt går som det ska. Än är det nämligen inte klart med bygglov och miljötillstånd.

– Men vi har stora förhoppningar om att det ska lösa sig, säger AnnaCarin Söderhielm, samordnare på Gästrike Återvinnare.

Projekteringsarbetet har kommit långt och den nya återvinningscentralen har tagit form, åtminstone på papper.

Utbyggnaden kommer att ske i två etapper. I april ska den sydöstra delen, direkt till höger om infarten, börja byggas ut.

Där kommer det att bli en stor miljöstation för farligt avfall och elavfall. I anslutning till den byggs två betongfickor för trädgårdsavfall och fyllnadsmassa som exempelvis sten och grus.

– Det blir enklare och säkrare för kunden att lasta av på marknivå och även rampen avlastas, säger Peter Tham.

Planen är att första etappen färdigställs i september eller oktober.

För den krävs endast bygglov eftersom ombyggnaden sker på den befintliga fastigheten.

Andra etappen är tänkt att påbörjas i början av nästa år och innebär att rampen byggs om. Då krävs även ett miljötillstånd eftersom den byggs ut västerut, utanför befintlig fastighet.

Taket och väggen kommer att tas ner, rampen breddas och antalet containrar ökar från 13 till 24. Det kommer att ge utrymme till sådant som inte går att lämna in i dagsläget, som till exempel gips.

I början av rampen ska det finnas en stor mottagning för saker som går att återanvända, exempelvis kläder och böcker. Den kommer att bedrivas i samarbete med biståndsorganisationer.

Under 2013 är planen att den nya centralen står klar och mer än fördubblar kapaciteten.

– Vi klarar oss i många år när vi fått utbyggnaden genomförd, säger Peter Tham.

Mer läsning

Annons