Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder mot dåliga betyg

Gävles skolpolitiker i barn- och ungdomsnämnden hade möte i onsdags och ville bland annat veta vad som görs med anledning av de försämrade höstterminsbetygen i årskurs nio.

Annons

– Från centralt håll måste vi bland annat titta på hur vi kan förstärka nybörjarengelskan, sade grundskolechefen Eva Levin.

Politikerna fick på onsdagen en redovisning av vad skolorna gör just nu för att hjälpa sina nior som ännu inte har godkända betyg i alla ämnen.

Det handlar om allt från att skriva åtgärdsprogram för varje elev, hålla motivationssamtal och dra ned på något annat för att kunna sätta in extra lärare för niorna.

Öka tydligheten

– På lång sikt behöver vi jobba med att ha höga förväntningar på eleverna, att stärka upp och öka tydligheten i elevvårdsarbetet och göra en kompetenshöjning bland våra pedagoger vad gäller betyg och bedömning, säger Eva Levin.

Rektorn Kurt Hjalmarsson har i tidigare artiklar i Arbetarbladet pekat på att det krävs stora insatser för att elever som nyligen flyttat till Sverige, och som inte har läst engelska eller deltagit i simning i sina hemländer, ska kunna få fullständiga betyg.

Just de två sakerna, simning och nybörjarengelska för äldre elever, anser nu Eva Levin att förvaltningen bör jobba med för att stötta skolorna och eleverna på något vis.

Men hur det ska gå till kan hon inte svara på än.

Mer läsning

Annons