Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlasområdet ska bli lite som Högbo Bruk

/
  • Vill utveckla med näringslivet. Atlasområdet är mer än bara gasklockorna och kommunen vill nu fortsätta att utveckla området tillsammans med fastighetsägare och näringsvliv. Inriktningen ska vara mot besöksnäringen, men tanken är att olika verksamheter som boende, småindustri, handel och hantverk med marin inriktning ska utvecklas tillsammans.
  • Signal. Den grundplåt som EU och kommunen har lagt kan bli en signal till privata företag inom Atlasområdet, säger kultur- och fritidschef Mats Öström.

Atlasområdet vid gasklockorna ska fortsätta att utvecklas med hjälp av näringslivet.
– Det krävs att fastighetsägarna vill vara med och satsa. Området är så mycket större än bara gasklockorna, säger Ninni Berggren-Magnusson, chef för kultur- och föreningsstöd.

Annons

Renoveringen av gasklockorna är helt klar och i helgen invigs hela området med bland annat teater, musik, dans och guidade turer. Sammanlagt har kommunen lagt 87 miljoner kronor och EU knappt 9 miljoner sedan år 2002.

Med stöd av EU:s regionala strukturfond har kommunen nu startat ett samarbetsprojekt med företagare för att utveckla näringslivet på hela Atlasområdet, som sträcker sig från Limöbåtens angöringsplats till Gävle Varvsområdes södra gräns. Tanken är att olika verksamheter som boende, småindustri, handel och hantverk med marin inriktning ska utvecklas tillsammans med olika besöksfunktioner i området.

– Det ska vara en mix för att få ett levande och mångsidigt område, lite som Högbo Bruk i Sandviken. Den grundplåt som EU och kommunen har lagt kan bli en signal till privata företag inom Atlasområdet, säger kultur- och fritidschef Mats Öström.

Enligt Ninni Berggren-Magnusson inleddes samarbetet med fastighetsägarna i området för ett år sedan. Till en början var många skeptiska, men nu är flera villiga att vara med och satsa.

– Det är jätteroligt att jobba ihop och de har kommit med många idéer, berättar hon.

För att möjliggöra Atlasområdets fortsatta utveckling har kommunen beslutat om direktiv för en översiktlig utredning av området. Det handlar om att marken och den fysiska miljön i Atlasområdet kan utvecklas och utformas på bästa sätt för att stötta en önskvärd näringslivsutveckling. Några av punkterna som ska utredas är:

4 Hur kan olika verksamheter som boende, kultur, småindustri, handel och hantverk fungera och utvecklas tillsammans?

4 Hur kan entréer till området se ut?

4 Vad är en lämplig avvägning mellan bostäder, och besöksfunktioner som restaurang, park och båtangöring på Södra Hamnpiren?

4 Hur kan kontakten med vattnet och havet utvecklas?

4 Hur ska gång- och cykelvägar dras genom området? Till exempel strandpromenad till T-udden.

4 Hur kan man lösa en eventuell spårvagnsförbindelse mellan staden och Gerdavarvet?

Utredningen är tänkt att vara klar i september.

Annons