Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta personer rånade i april

/

17-åringen som misstänks för rånet mot den 90-åriga kvinnan på Staketgatan i måndags är inte längre anhållen. I stället förs han tillbaka till det behandlingshem där han redan var intagen.
Polisen utreder nu sammanlagt åtta rån och väskryckningar i Gävle under april.

Annons

Arbetarbladets bilder på den gamla kvinnan som sitter på trottoaren efter rånet har berört och upprört många. Enligt Kenneth Andersson, som leder polisutredningen om den senaste tidens rån, gäller det även inom polisen.

– Vi blir lika upprörda som alla andra. Det märks ett extra engagemang hos de som utreder dom här brotten just nu, säger han.

Samtidigt konstaterar han att det är svårutredda brott. Allt händer mycket fort. Offren är ofta antingen berusade, eller också är de äldre människor som blir rädda och uppjagade och har svårt att komma ihåg.

– De som är misstänkta säger ofta ingenting alls. Hittar vi inget stöldgods hos dem eller andra konkreta bevis, krävs det ganska tydliga utpekanden från vittnen för att vi ska kunna gå vidare, säger han.

Kenneth Andersson sammanställer just nu de brott som från första oktober förra året kan betraktas som rån eller rånliknande brott.

– Bara under april har vi haft åtta sådana brott. Det är väldigt mycket, säger han.

Vid rånet mot den 90-åriga kvinnan deltog två unga män. Ännu är det bara 17-åringen som är skäligen misstänkt som gärningsman.

Han visade sig vara redan intagen på ett behandlingshem. Åklagaren Joakim Johansson hävde på onsdagen anhållningsbeslutet mot honom. Beslutet blir i stället att han ska tillbaka till hemmet sedan han genomgått en avgiftning. 17-åringen är dömd för flera brott tidigare, bland annat häleri, misshandel och narkotikabrott.

Ännu är ingen mer än 17-åringen delgiven misstanke om brottet. Det är heller inte klart om det kan vara samma rånare som ligger bakom andra rån.

– Vi har ganska dåliga signalement från de andra rånen. Vi letar också efter fler vittnen, säger Kenneth Andersson.

Bland annat vet polisen att någon såg rånet som ägde rum vid idrottspatsen intill Lilla Sätraskolan i lördags.

Man söker också passagerare på bussen till Stigslund sent på söndagskvällen, där både rånarna och brottsoffret var passagerare.

Mer läsning

Annons