Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Automatindustrier inför kortvecka

De anställda på verkstadsföretaget Automatindustrier i Hille har börjat jobba fyradagarsvecka för att möta krisen och den minskade orderingången.

Annons

– Det blir dyrare än att varsla. Men det är ett sätt att behålla folk inför den vändning som kommer någon gång, säger Lennart Kron, vd och delägare i Automatindustrier i Hille AB.

Arbetarbladet berättade om planerna i slutet av mars. Sedan dess har förhandlingar pågått mellan företaget och IF Metalls fackklubb.

– Vi kom överens om en kompromiss, säger Lennart Kron.

De drygt 30 anställda, även tjänstemännen, berörs av förändringen som innebär att de jobbar fyra dagar i veckan till sista september. För tjänstemännens del har man gjort individuella överenskommelser.

Medan arbetstiden sänks med 20 procent sänks lönen med 12 procent. Dessutom får några medarbetare gå hem med full lön några dagar då och då.

– Att vara på jobbet och gå utan arbete är ganska tröstlöst. Folk mår inte bra av det. Då är det bättre att de använder tiden till något annat, säger Lennart Kron.

Från 1 juli får de anställda full lön igen men fortsätter jobba fyradagarsvecka. Företagsledningens förhoppning är att de tar igen de lediga timmarna när det vänder uppåt. Det blir en form av konjunkturanpassad arbetstid, konstaterar Lennart Kron.

– Vi har för lite att göra. Kan vi rädda firman så är det bra. Men det är inte bara Automatindustrier utan hela världen som är så här, säger Lars-Olow Dahlman, ordförande i IF Metalls fackklubb.

Om det ändå blir uppsägningar så kompenseras de som berörs så att inte den temporära lönesänkningen gör att de förlorar arbetslöshetsersättning.

Lennart Kron säger att han aldrig varit med om djupare nedgång. Faktureringen har minskat med drygt 40 procent. Produktionen har minskat ännu mer.

Automatindustrier har inga egna produkter utan gör enbart legojobb, framförallt åt större maskintillverkare.

Mer läsning

Annons