Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Automatindustrier planerar kortvecka

/

Verkstadsföretaget Automatindustrier i Hille i Gävle planerar korttidsvecka med motsvarande sänkning av lönerna för att möta nedgången.
– Vi vill stänga en dag i veckan under två–tre månader, säger Lennart Kron, vd och delägare i Automatindustrier i Hille AB.

Annons

I oktober i fjol rasade orderingången och sedan dess har flera maskiner i verkstäderna i Hille stått stilla.

– Beläggningen är mycket lägre än vi någonsin varit med om, säger Lennart Kron.

I slutet av förra året tvingades han säga upp elva personer samtidigt som ägarna, som jobbar i företaget, sänkte sina löner. Men det har inte räckt för att parera nedgången.

I slutet av förra veckan påbörjades diskussioner med IF Metalls fackklubb.

Lennart Kron vill utnyttja det nya och omdiskuterade avtalet mellan fackförbundet IF Metall och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Avtalet ger möjlighet till lokala överenskommelser om sänkt arbetstid och motsvarande sänkta löner.

– Vi vill övervintra och se till att vi kan ta oss över svackan, säger Lennart Kron.

Han hoppas att lagren under tiden kan betas av och att det snart vänder så att fler beställningar börjar flyta in från både nya och gamla kunder.

Efter uppsägningarna har Automatindustrier 24 verkstadsarbetare, varav flera CNC-operatörer, och en handfull tjänstemän. Lennart Kron vill behålla kompetensen samtidigt som korttidsveckan sänker lönekostnaderna.

– Det kan mycket väl bli så att vi hittar någon oortodox lösning. Ett sätt är att sänka lönen men det kanske finns andra varianter, säger han.

Automatindustrier har inga egna produkter utan gör enbart legojobb, framförallt åt större maskintillverkare.

Fram till nedgången i höstas hade verkstadsarbetarna i Hille full sysselsättning. Företaget hade svårt att hinna leverera, alla maskiner gick för fullt och i skift och det var snarare brist på personal.

Inom loppet av två–tre veckor blev det tomt i orderböckerna, berättar Lennart Kron.

Lars-Olow Dahlman, ordförande i IF Metalls fackklubb på Automatindustrier, vill inte kommentera företagsledningens förslag. Först ska det förhandlas, konstaterar han.

Om parterna enas blir Hilleföretaget ett av de första gästrikeföretagen som utnyttjar det nya centrala avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen.

Annons