Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Gävle har direktsänd opera

/
  • älskar opera. Christina Markstedt och Ingrid Fahlgren delar kärleken till opera. Men medan Christina tycker opera ”på riktigt” är bäst föredrar Ingrid Fahlgren att se direktsändningar på bioduken. Då får hon se föreställningar från världens stora operahus.
  • Live från New York. Matinéföreställning av Lucia di Lammermoor på Metropolitan kunde i går kväll ses i direktsändning på Folkets Hus i Gävle.

Operan Lucia di Lammermoor sattes på lördagen upp på Metropolitan i New York.
Och Folkets Hus i Gävle. Nu kan man se direktsänd opera av världsklass även här.

Annons

I bland annat Sandvikens Folkets Hus har man i flera år kunnat se direktsändningar från världsberömda operahuset Metropolitan i New York. Nu har även Folkets Hus i Gävle investerat i den teknik som krävs.

Och i går var det smygpremiär.

– Den här gången är lite av ett prov, vi testar vi anläggningen för att se att allt fungerar. Nästa gång blir det på riktigt, säger Per Schönning, föreståndare på Folkets hus i Gävle.

Tror på satsningen

Han tror att satsningen blir en framgång och att Gävlepubliken är villig att betala 230 kronor för att se opera på bioduk.

Det var dock bara ett mindre antal entusiaster som hade hittat till Folkets hus på lördagskvällen. En av dem var Christina Markstedt som älskar opera och då i synnerhet Lucia di Lammermoor – men hon föredrar att se föreställningarna ”på riktigt” i ett operahus.

Ganska okej

– Det är inte samma känsla här, man ser närbilder, men aldrig hela scenen samtidigt. Men det är ganska okej.

– Det är roligt när kameran sveper över publiken i New York och man ser att det är helt vanliga människor, precis som här. Inte så uppsnofsat som man kan tro.

Ingrid Fahlgren, som åkt ned från Bollnäs, föredrar faktiskt opera på bioduken.

Sedan hon såg sin första föreställning för två år sedan har hon blivit riktigt biten.

– Jag har varit och sett opera i Stockholm också men man blir mer tagen av det här. Det blir på ett helt annat sätt.

Mer läsning

Annons