Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallsexport till Afrika stoppad i Gävle

/
  • skulle till Afrika? All export av gamla kylskåp är förbjuden. De kylskåp som tullen hittade i Gävle hamn innehöll det ozonförstörande ämnet R12.

Tullen har för första gången någonsin stoppat en container i Gävle hamn full med olagligt elektronikavfall på väg till Afrika. Gävlebon bakom containern riskerar nu att åtalas.

Annons

– Vi har bevakat avfallssmugglingen intensivare det senaste året. Det här är det sjunde fallet i landet som leder till en polisanmälan, säger Johan Rehnquist, nationell specialist på miljöbrott på Tullverket.

På tulldeklarationen som Gävlebon lämnat in stod det att containern skulle innehålla två bilar, en moped och en del personliga saker. Men tullen fattade misstankar och kontrollerade för drygt en vecka sedan innehållet.

Förutom bilarna innehöll containern en stor mängd kylskåp. Minst 25 av dem innehöll det ozonförstörande ämnet med beteckningen R12.

All export av den typen av kylskåp är förbjuden.

Dessutom fanns en stor mängd datorer, skärmar, tv-apparater och annan begagnad elektronisk utrustning i försändelsen. Gävles miljökontor och länsstyrelsen som inspekterade varorna konstaterade att där fanns många icke fungerande produkter som måste betraktas som farligt avfall.

Förbjuden export

Den typen av export till bland annat Afrika är också förbjuden enligt EU:s regler.

– EU har bestämt att varje land själv i första hand ska ta hand om sitt eget farliga avfall. Man bedömer att länder i tredje världen inte har möjlighet att göra det på ett miljövänligt sätt, säger Christina Ronquist, miljöbrottsutredare hos Gävlepolisen.

Enligt Johan Rehnqvist på Tullverket vet man att en del exporterad elektronik säljs och används i Afrika. Men mycket skrotas och återvinns på ett miljöfarligt sätt.

Första för Gävlepolisen

För Gävlepolisen är det här den första utredningen av det här slaget. Enligt Ronquist gör en lagändring i maj det lättare att leda utredningarna fram till åtal. Tidigare måste transporten lämna landet för att det skulle handla om smuggling enligt smugglingslagen

– Nu har det införts ett straff mot olovlig avfallsexport i miljöbalken. Nu räcker det om vi kan bevisa ett försök till brott mot den lagen, säger Ronquist.

För Gävlebon bakom den misstänkt olagliga transporten får tullens tillslag nu två följder:

Böter eller fängelse

Polisutredningen som kan leda till böter, eller i värsta fall fängelse.

Och ett åläggande att frakta bort containern från hamnen och att se till att avfallet tas om hand i Sverige på ett lagligt och miljövänligt sätt.

Mer läsning

Annons