Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avled dagen efter akutbesöket

Den 65-årige mannen kom in till akuten på Gävle sjukhus med kraftiga bröstsmärtor.

Annons

Läkarna lyckades inte ställa någon diagnos och mannen fick åka hem.

Dagen efter hittades han död.

Det visade sig då att stora kroppspulsådern hade brustit. Det förklarar de mycket kraftiga bröstsmärtor som mannen drabbades av och som i höstas fick honom att åka in till akuten.

Där undersöktes han av läkare från både medicin- och kirurgkliniken och en av de unga läkare som han mötte misstänkte att det kunde röra sig om en bristning av kroppspulsådern. Ett mycket allvarligt och livshotande tillstånd som omedelbart måste opereras för att patienten ens ska ha en chans att överleva.

En röntgenundersökning gjordes – men på grund av att mannen hade nedsatt njurfunktion valde man att inte använda kontrastvätska – och bilderna visade därför inget konstigt.

På natten när mannen, som hade fått kraftfulla smärtlindrande medel kände sig lite bättre, ville han åka hem och läkarna lät honom göra det – trots att man inte lyckats ställa någon diagnos. Nästa förmiddag hittades han död. Orsak: En inre bristning av kroppspulsådern.

– Det är alltid tragiskt men för anhöriga känns det ofta extra svårt när man varit till sjukvården och det ändå blir så här, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby.

Sjukhuset har anmält dödsfallet till Socialstyrelsen som nu ska göra en granskning. Med facit i hand konstaterar Lars-Göran Holtby att det hade varit bra om de äldre, mer erfarna läkare som hade bakjour hade kontaktats. Då kanske man hade insisterat på undersökning med kontrast och då kanske bristningen hade upptäckts. Men det är oklart om mannen för den skull hade överlevt.

– Då hade han i alla fall haft chansen, säger Lars-Göran Holtby.

Mer läsning

Annons