Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjade dieseltjuvar åtalas

De två anställda vid avfallsbolaget Sita i Forsbacka som stal diesel från sin arbetsgivare och miste jobben riskerar nu också att dömas i domstol för brottet. På måndagen åtalades de för stöld av 150 liter diesel och 28 kg koppar.

Annons

De båda anställdas stöld avslöjades genom att en arbetsledare satt hemma vid sin dator och övervakade dem via en övervakningskamera. Han ringde polisen som ryckte ut och grep tjuvarna.

Avslöjandet ledde till att de två tvingades lämna sina anställningar. Men det ledde också till en diskussion om vilken rätt arbetsgivaren hade att övervaka de anställda.

Sita fick tidigare i år tillstånd från länsstyrelsen att sätta upp ett tiotal kameror. Däremot sägs inget om att arbetsgivaren får sitta och följa de anställda i realtid. Filmerna sparas i en månad. Facket har en överenskommelse med arbetsgivaren att man ska ha en representant med om någon av filmerna ska granskas i efterhand.

När Arbetarbladet berättade om fackets kritik mot övervakningen höll Sitas säkerhetschef med om att det inte OK att arbetsledare sitter hemma vid datorn och övervakar de anställda. Nu utreder företaget vad som ska gälla.

De båda anställda jobbar inte längre kvar. Nu har de åtalats för stölderna av diesel och koppar, värt tillsammans knappt 3 000 kronor.

Mer läsning

Annons