Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvaktan inför ökad skyddsjakt på varg

Regeringen har beslutat att slopa licensjakten på varg kommande vinter. I stället ska skyddsjakten utökas. Men länsstyrelsen har inte fått några besked om hur de ska hantera en eventuell ökning av ansökningar om skyddsjakt.

Annons

– Naturvårdsverket har fått uppdraget att utforma hur det här ska gå till och ska ge besked 15 november. Vi avvaktar och ser hur det blir, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

EU-kritik mot licensjakt

Det var tidigare i veckan som regeringen meddelade att det inte blir någon allmän licensjakt på varg under vintern 2011–2012.

EU är kritiskt till att jakt bedrivs på hotade arter samt till taket på 210 vargar i Sverige. Regeringen är rädd för en lång och utdragen process och väljer därför en annan väg.

Genom att kalla jakten på varg för skyddsjakt finns möjligheten att fortsätta jaga – utan att frågan dras i långbänk.

Vill inte spekulera

I dag är det länsstyrelsen som beviljar skyddsjakt efter ansökningar från privatpersoner. Daniel Hansson vill inte spekulera i om de nya reglerna kommer att innebära att fler eller färre vargar kommer att skjutas i Gävleborgs län i framtiden.

Förra året gjordes tre formellt korrekta ansökningar i länet – varav en, i Ovanåkers kommun, resulterade i skyddsjakt.

– I år har vi inte fått in en enda ansökan. Men anstormningen brukar komma efter älgjakten, då jägarna släppt sina hundar.

Mer läsning

Annons