Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avverkningen på T-udden ett misstag?

Gävle Energis vd Per Laurell ser allvarligt på avverkningen av lövskog vid T-udden.
– Vi är i grund och botten ett miljövänligt energibolag, men nu är det klart att man får en fläck på sig, säger han.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om Gävle Energis och Gästrike Vattens gemensamma projekt med att dra fjärrvärme- och vattenledningar från T-udden på Brynäs och under Inre fjärden. För att kunna dra fram ledningarna har en lång, bred gata värdefull lövskog avverkats vid T-udden. Området är tydligt skyddat i kommunens översiktsplan och ska bli naturreservat.

Byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S) har kallat alla ansvariga till ett möte på måndag, men redan i går träffades tjänstemän från Gävle Energi, Gästrike Vatten och Bygg och Miljö för att diskutera igenom den situation som uppstått.

– Det är inte bra att sådana här saker händer och vi måste kartlägga det mesta i processen fram till nu. Vi måste tillsammans hitta åtgärder för ett återställande och samtidigt måste vårt projekt gå vidare, säger Gävle Energis vd Per Laurell.

Enligt kommunekolog Mikael Ekman, som var den som upptäckte avverkningen och också fanns med på fredagens möte, har flera misstag begåtts. De projektansvariga skulle ha sökt strandskyddsdispens, men skulle även ha hållit ett så kallat 12:6-samråd enligt miljöbalken med länsstyrelsen. Det ska man göra varje gång man planerar något som "väsentligt kan komma att ändra naturmiljön". Alla avverkningar som är över en halv hektar stora ska dessutom anmälas till Skogsstyrelsen.

– Jag tror att de hade fått avslag på allting om de hade sökt de här sakerna, säger han och tillägger att flera tjänstemän verkar ha missat att lyfta blicken och tänka utanför sitt eget ansvarsområde.

En miljökonsekvensbeskrivning och presentation av alternativa dragningar för ledningarna skulle också ha kommit upp på bordet.

Gävle Energis vd Per Laurell anser dock att det enda tillstånd som saknas är strandskyddsdispensen. Han vill inte spekulera i hur misstaget kunde ske.

– Vi har våra aningar, men de svar vi vill ge måste kännas underbyggda och riktiga, säger han och tillägger att han ser allvarligt på händelsen.

– Det är klart att man får en fläck på sig, men i grunden är vi ett miljöinriktat företag och det vill vi visa.

Är ni rädda att det ska bli något rättsligt efterspel?

– Vi har inte aktualiserat frågan, men vi lever alla under svensk lag. Det viktigaste just nu är att lösa sakfrågan. Våra gemensamma utredningar får visa var ansvarsfrågan ligger och var felen har begåtts, säger Per Laurell.

Annons