Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisningen skjuts upp

/
  • FÖDS SNART. Barnet de väntar föds vilken dag som helst. Men framtiden är lika oviss som tidigare för Salam Mohamed Ali och Sabina Quliyiva. Bilden är från en demonstration till stöd för paret, som ordnades i slutet av januari.

Salam Mohamed Ali har fått sin avvisning uppskjuten ett par månader. Det betyder att han har chansen att få träffa barnet han väntar vilken dag som helst med flickvännen Sabina Quliyiva. Men sedan riskerar alla avvisning.

– Vi vill bara en sak, att få vara tillsammans, säger Salam.

Annons

Salam ska enligt Migrationsverkets beslut avvisas till Iran. Och Sabina till Azerbajdzjan.

Båda beskriver det som en omöjlig verklighet.

Salam för att han riskerar ett åttaårigt fängelsestraff och spöstraff.

Sabina för att hon är förskjuten av sin familj i Azerbajdzjan, vilket gör det omöjligt för henne att leva där med ett litet barn.

Och för att avvisningarna gör det omöjligt för dem att bilda familj och ta hand om sitt barn tillsammans.

När asylkommittén i Gävleborg ordnade en demonstration för Sabina och Salam i slutet av januari, var det bara dagar kvar till hans förväntade avvisning till Iran. Nu har beslutet ändrats, men bara för ett par månader. Det betyder att han troligen kommer att få träffa sitt nyfödda barn. Men avvisningsbeslutet kvarstår. Och Salam är fortfarande inlåst i Migrationsverkets förvar i Gävle. Barnet förväntas födas vilken dag som helst på Hudiksvalls sjukhus.

– Jag har begärt att få vara med, Sabina är väldigt ensam och rädd och behöver min hjälp, säger Salam.

Men han tror inte att han kommer att få tillstånd till det.

Enligt Maud Lindgren på Asylkommittén är hoppet för paret att FN-konventionens regler mot splittring av familjer ska förmå de svenska myndigheterna att ändra beslutet. När barnet är fött blir det ett eget asyl-ärende som också ska prövas.

Salam Mohamed Ali säger att de inte begär att få stanna i Sverige.

– Det enda vi vill är att bo i ett land där vi får vara tillsammans. Vi accepterar alla länder, men Iran och Azerbajdzjan är inte möjliga, säger han.

Mer läsning

Annons