Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axmar bryggas ägare satsar på kockskola

/

Axmar bryggas ägare satsar nu på kockutbildning i den högre skolan. Målet är att ett produktionskök hösten 2009 ska utgöra centrum för en gastronomisk yrkeshögskoleutbildning med maritim inriktning.

Annons

Verksamheten finns nu i Söderhamn, trots att man helst velat ha basköket i Norrsundet.
Det är två av personerna bakom Axmarbrygga och Furuviks Brygga, Claus och Fredrik Hartwig, som nu tar tag i att utbilda kockar med specialiseringen på maritim inriktning i köket.
– Bakgrunden till att vi nu initierar den här utbildningen är att det råder stor brist på utbildad, kompetent kökspersonal. Nu vill vi höja den gastronomiska kompetensnivån, något som hela länet tjänar på, förklarar Claus Hartwig.
En stor del av utbildningen, som påbörjades i mindre skala i augusti i år, består av arbetsplatsförlagt lärande i Axmar och Furuvik samt i ett utbildningskök på Flygstaden i Söderhamn.

Även flera teoretiska kurser ingår i utbildningen.
Teorikurserna, som påbörjas i september, hålls på CFL (Centrum för flexibelt lärande) i Söderhamn.

Yrkeshögskoleutbildningen, som beräknas vara i full gång 2009, förläggs i sin helhet till Flygstaden i Söderhamn, där det förutom det 400 kvadratmeter stora utbildningsköket, även ska finnas ett campus.
– Vi hade dock helst placerat det här köket i Norrsundet, då det rent geografiskt för vår del, ligger bättre till än Söderhamn, förklarar Fredrik Hartwig. Men de idéer som vi förde fram, fastnade i något slags filter, eftersom vi aldrig ens fick komma i direkt kontakt med Stora Ensos lokala ledning, tillägger han.
– GNA begärde in ritningar, sedan vår affärsplan. Vi skickade in detta, men sedan hörde vi ingenting, trots att vi ringde och skickade upprepade påminnelsemail. Vi utgick då ifrån att inget intresse fanns. Samtidigt möttes vi med öppna armar i Söderhamn. Den välvilja som vi mötte i den kommunen, gjorde att valet av etableringsort för utbildningen blev ganska enkelt, förklarar Claus Hartwig.

Även om Claus Hartwig i dag känner sig mycket nöjd med utvecklingen av utbildningssatsningen i Söderhamn, så hade det känts mera logiskt att få fortsätta sitt sedan tidigare lyckade koncept i hemkommunen.
– Idén är hållbar, men varför fick vi inte tala med beslutsfattarna? Varför bedömde Söderhamns kommun affärsplanen som gångbar, när exakt samma förslag inte ens var intressant för Gävle kommun?
– Någon motivering från GNA fick vi aldrig, utan locket lades på, så är det, konstaterar Fredrik Hartwig.

Mer läsning

Annons