Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badet höll på att rosta sönder

/
  • Sista justeringarna. Badvärden Björn Eriksson ordnar med det sista innan badet öppnar.
  • Chefen baxar. Bernt Jonsson säger att han hjälpte till med att baxa in de nya aggregaten, som kom med långtradare från Tyskland. Flera väggar fick skäras upp för att kunna få in dem.
  • Mer fart. I rutschkanan kommer det gå snabbare efter renoveringen.

På lördagen öppnar Fjärran Höjderbadet igen efter en upprustning. Det var hög tid att rusta, eftersom aggregat höll på att rosta sönder och styrskåpet, badets hjärta, riskerade att stanna.

Annons

För tretton år sedan invigdes Fjärran Höjder och det visade sig redan från början att felaktiga aggregat för ventilationssystemet hade installerats. Redan efter ett par år började komponenter rosta och kunde därför inte längre fungera med automatik. Personal och besökare har då och då fått stå ut med temperaturer flera grader över det brukliga.

– Det har blivit jättedålig luft när grejerna stått still, säger Bernt Jonsson, chef för Fjärran Höjderbadet.

Än i dag har det inte fastslagits om det var kommunens eller entreprenörens fel att aggregaten inte var de rätta. När två nya aggregat nu installerats ska det bli en jämnare temperatur på Fjärran höjder.

Styrskåpet, beläget under inomhusbadet, är badets elektroniska hjärta. Också det har bytts under renoveringen.

– Om det går sönder stannar hela badet upp. Materialet angrips mycket i den här miljön och ett byte var nödvändigt, säger Bernt Jonsson.

Upprustningen av ventilationssystemet, kylsystemet och styrskåpet har tillsammans kostat 5,5 miljoner kronor. Badet var stängt från den 23 augusti till den 23 oktober.

Mer läsning

Annons