Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badkrukan fick panik i blicken

/
  • Fatalt misstag. När jag stannar till i hörnet tror Ludde att han ska få komma ur det hemska vattnet och han plaskar vilt med frambenen.Foto: Britt MattssonVilket hundliv! Ludde är inte road av att vatten eller att bli tvättad.Foto: Britt MattssonLätt panik i Luddes ögon. Han har ännu inte insett att flytvästen är en trygghet.Foto: Britt Mattsson
  • Måste jag? Ludde inser att stunden är inne, om ett ögonblick ligger han i det avskyvärda vattnet. Därtill hjälpt av Magdalena Lindberg och Birgitta Wall.
  • Fatalt misstag. När jag stannar till i hörnet tror Ludde att han ska få komma ur det hemska vattnet och han plaskar vilt med frambenen.Foto: Britt MattssonVilket hundliv! Ludde är inte road av att vatten eller att bli tvättad.Foto: Britt MattssonLätt panik i Luddes ögon. Han har ännu inte insett att flytvästen är en trygghet.Foto: Britt Mattsson
  • Sista finishen. Birgitta Wall fönar bort det sista av fukten ur Luddes päls och Magdalena Lindberg börjar massera hans muskler.Foto: Britt Mattsson
  • Är detta nödvändigt? Ludde får syreväxlingsmassage efter simningen. Den förhindrar att mjölk-syran i musklerna.Foto: Britt Mattsson

– Fortsätt att gå och ropa på honom hela tiden.
Magdalena Lindbergs röst är uppfodrande. Jag går lydigt längs trätrallen som omger poolen på långsidorna och ropar på Ludde.

Annons

Jag ser hans guppande huvud och frenetiskt vevande ben i vattnet. Han simmar efter mig när jag går runt poolen.
Vi är på hundspa. I Valbo.
Ludde har en tydlig aversion mot vatten. Vatten i alla former – pussar på gatan, havet, i duschen, vattenslangar av alla de slag – ska undvikas till varje pris. Det är bara vattenskålen som är okej.
Det är i hopp om att minska denna aversion som vi går på hundspa. I alla fall är det min förhoppning. För Luddes del kvittar det lika och när han står på bassängrampen och ska doppa tassarna i vattnet utstrålar hela han protest.
Innan Ludde fick komma i vattnet duschades han om tassarna för att få bort smuts och grus. Sen på med flytvästen. Vid det laget såg han djupt skeptisk ut.Magdalena leder honom upp på rampen till poolen. Väl uppe står han en stund och begrundar sakernas tillstånd innan Magdalena bestämt lyfter i honom i vattnet som håller 23 grader.
Den fem gånger tre meter stora poolen har ett vattendjup på 120 cm. Ludde ser väldigt liten ut i sin flytväst. Det är nu jag ska se till att han simmar runt i bassängen genom att gå runt den och locka på honom. Jag gör misstaget att stanna till i hörnen och Ludde tror att den hemska stunden i vattnet är över och plaskar frenetiskt för att komma upp och stänker ned mig fullständigt.
Efter några minuter får han vila ett tag i vattnet på Magdalenas arm. Simning är jobbigt för ovana muskler.
När det är dags för en ny simrunda har Ludde upptäckt att flytvästen gör att han flyter. Det ger trygghet och han slappnar av.
Efter bassängen väntar schamponering och massage, Ludde uthärdar stoiskt. När duschen stängs av och han sveps in i en stor handduk återkommer hoppet om att tillvaron snart ska bli normal.
Men först måste pälsen torkas ordentligt. Ludde står på trimbordet och får öronen rengjorda, sen får han bomullstussar i öronen för hårtorken har ett sånt kraftfullt högt ljud.
Den liksom slår vattnet ur pälsen. Och inte bara vattnet utan också av enorma mängder av hårstrån yr i luften för Ludde vinterfäller.
Vid det laget har Ludde resignerat och bara uthärdar trots att han har två kvinnor som bara pysslar om honom.Det hela avslutas med ytterligare massage, så kallad syreväxling, som gör att han slipper möjlksyra och träningsvärk i musklerna.
Efteråt glänser hela Ludde, han är omåttligt ren och doftar sommarfräscht.
Själv är han endast intresserad av att äntligen få komma ut och kolla in Magdalenas hundar i hundgården.

Annons