Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för idrottsgymnasier

Skolverkets gymnasiereform missgynnar ungdomar som vill satsa på idrott. Det menar Gestriklands fotbollförbund i ett remissvar på förslaget.
– Det är en klar försämring ur ett folkhälsoperspektiv, säger ordförande Örjan Ohlström.

Annons

Skolverket har lämnat ett förslag till nya ämnesplaner och kursinriktningar för gymnasieskolan som, om de genomförs, ska börja gälla från höstterminen 2011. Förslaget kommer från början från regeringen och innehåller bland annat nya regler för elever som vill satsa på idrott i kombination med skolgången. I förslaget försvinner möjligheten att välja specialidrott som tillval och man föreslår i stället att speciella nationella idrottsutbildningar med tydlig elitinriktning ska inrättas. De nuvarande så kallade riksidrottsgymnasierna ska finnas kvar, men enligt förslaget ska antalet bantas rejält. Följden skulle bli att antalet elever som läser idrottsinriktning minskar ordentligt.

Vill stryka paragraf

Gestriklands fotbollförbund har nu yttrat sig över förslaget och skriver att man vill att möjligheten att lokalt välja 200 poäng specialidrott ska finnas kvar.

– Annars blir det betydligt färre elever som kan välja de här inriktningarna. Jag har svårt att se att det gynnar idrotten och det försämrar även ur ett folkhälsoperspektiv eftersom man inte bejakar ungdomars idrottande, säger ordförande Örjan Ohlström.

Alla regionala fotbollförbund och Svenska fotbollförbundet har samma uppfattning och hoppas nu att den aktuella paragrafen stryks när Skolverket fattar sitt beslut i höst.

Mer läsning

Annons