Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag i HD för Gävlebo

29-åringen från Gävle lyckades på egen hand få Högsta domstolen att ta upp en dom om urkundsförfalskning för tillverkning av falska OKQ8-kort. Men när domen kom i dag blev det ändå ett bakslag och hans tidigare dom fastställs.

Annons

Det var 2003 som Gävlebon tillverkade ett antal falska plastkort med hjälp av informationen från ett OKQ8-kort. De såldes svart i butiken där han var anställd. Korten gick att använda för att betala parkeringsavgifter med.

I tingsrätten dömdes 29-åringen för grov urkundsförfalskning och medhjälp till bedrägeri, men i brist på ordentlig utredning ogillades skadeståndskravet. I hovrätten lade bensinbolaget fram nya handlingar och då gick även skadeståndskravet igenom.

Det betyder att Gävlebon nu har en skuld på 500 000 kronor plus ränta att betala. Enligt Gävlebon ingår i summan en stor del förluster som bensinbolaget haft, som inte går att knyta till hans kort.

Butiksägaren som också varit inblandad i affärerna fick en mycket mildare dom, och endast 10 000 kronor i skadestånd

Efter hovrättsdomen gick Gävlebon vidare och begärde på egen hand, utan hjälp av advokat, prövningstillstånd i Högsta domstolen. Och han lyckades med det, trots att det är ytterst sällan som HD beviljar det.

Men när HD:s dom kom i dag går även den emot Gävlebon och hovrättens dom fastställs.

Annons