Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bång slutar som chef för GIS-projektet FPX

/

Johan P Bång slutar som chef för nätverket Future Position X (FPX) i Gävle.
– Det känns som ett bra tillfälle att lämna över efter tio år, säger han till Arbetarbladet.

Annons

Det sker i samma veva som framtiden för FPX är i stöpsleven. Gävles nya kommunledning sätter hårdare tryck och har ifrågasatt verksamheten.

Strax före jul nekades nätverket bidrag från näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden och sedan fick man två månaders respit för att visa upp tydligare resultat och mål.

Men det är inte kommunledningens krav som ligger bakom Johan P Bångs beslut att säga upp sig.

– Nej, inte alls. Det har jag inte ens reflekterat över, säger han.

FPX håller på att avsluta första treårsperioden som "ett av Sveriges viktigaste framtida tillväxt- och innovationssystem". Nätverket driver ett tioårigt projekt som stöds av Vinnova, det statliga verket för innovationssystem. Vinnova står för hälften av kostnaderna och lokala och regionala aktörer för andra halvan. I år är budgeten 16 miljoner kronor.

Johan P Bång har jobbat i FPX i tio år, i olika funktioner. Han jobbar kvar till maj och slutar när en ny treårsplan för projektet ska tas fram. I den vevan ska också de tre senaste åren utvärderas.

Samtidigt diskuteras hur det blir med den årliga miljonen som kommunen bidrar med. I dagsläget har man släppt fram en sjättedel, för årets första två månader.

Det verkar dock som att kommunens bidrag förlängs någon månad till, medan den fortsatta finansieringen utreds. Frågan väntas komma upp på kommunstyrelsens bord inom kort.

En del är hur kommunen och Region Gävleborg kan samarbeta tätare om stödet till FPX och företagsinkubatorn Movexum. En annan del handlar om organisationsformen. I dag är FPX en ideell förening vilket gör att det ibland är svårt att få fram likvida medel. Ett alternativ kan vara att bilda aktiebolag i stället.

– Politiken måste få ha sin process. Det är bara hälsosamt, säger Johan P Bång och hävdar att han själv inte vet vad han ska göra i fortsättningen.

FPX samlar företag och andra aktörer som jobbar med geografiska informationssystem (GIS) i Gävleregionen.

Läs också: FPX hoppas att nya kommunledningen släpper fram pengar.

Läs också: FPX pressas att visa tydligare resultat.

Läs också: GIS-projekt siktar på 1 000 nya jobb.

Mer läsning

Annons