Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankpersonalen berättar om skräcken

/
  • Oktober 2005. Polisen undersöker SEB:s entré efter rånet.
  • kvarglömd? Yxan som rånarna använde för att slå sönder skyltfönstret med lämnades kvar inne i banken.
  • misstag. Rånarna misslyckades att bränna upp flyktbilen, som parkerades vid Nynäs idrottsplan. Det kan fälla rånarna. I en mössa och en sko som fanns kvar där har polisen säkrat dna-spår från båda rånarna.

Strax innan SEB på Nygatan i Gävle öppnade på morgonen 21 oktober 2005 slog två rånare hål i skyltfönstret och klev in. De fick med sig 1,1 miljoner kronor. I dag, över fem år senare, åtalas två män för rånet. I polisutredningen framgår det hur personalen flydde ner i källaren samtidigt som rånarna slog sig in. En av de anställda låg skräckslagen, gömd under ett skrivbord, och lyssnade när en av rånarna gick omkring i lokalen.

Annons

Åtalet har dröjt eftersom en av de misstänkta befunnit sig på Irland. Först för några veckor sedan lyckades svensk polis få honom utlämnad från Irland och han sitter nu häktad i Gävle.

De båda misstänkta nekar. Men enligt åtalet finns det bevis mot männen både i form av noteringar om var deras telefoner funnits och i form av dna-spår i den flyktbil som rånarna lämnade. De ställde den bakom i skogen bakom Max hamburgerrestaurang och försökte elda upp den. Branden tog sig dock inte och polisen kunde säkra spår på kläder i bilen.

Trodde hon skulle dö

Klockan var omkring 8.30. Två bankanställda kom in i banklokalen med en vagn med laddade sedelkassetter. Där fanns över 1,1 miljoner i svenska och utländska sedlar.

Exakt samtidigt började två personer som stått med en städvagn i ingången till Konturenhuset på Nygatan att slå sönder skyltfönstret med en yxa och en betongplatta. Slutsatsen är att de kände till penninghanteringen och visste när de skulle slå till. Personalen förstod att det var ett rån på gång och drog sig undan till källaren. Alla utom en kvinna som kastade sig in under ett skrivbord.

När hon låg där kom hon underfund om att sedelvagnen stod alldeles intill. Hon blev skräckslagen. Hon trodde att hennes sista stund var kommen, att nu skulle hon dö, har hon berättat i förhören. Men rånaren såg henne inte. Han langade bara ut kassetterna till kompisen utanför. Allt var över på två minuter tror någon.

Säkrat dna-spår i bilen

Rånarna hade mörka nylonstrumpor över huvudet, och kanske också över händerna. Flera av vittnena har uppfattat dem som ”afrikaner”. Men de vittnen som har sett de omaskerade ”städarna” utanför pratar om helt vanliga svenska utseenden.

Det som kan komma att fälla rånarna är att de misslyckades att bränna upp flyktbilen, som parkerades vid Nynäs idrottsplan, bakom Max vid Gävles norra utfart. I en mössa och en sko som fanns kvar där har polisen säkrat dna-spår från båda rånarna.

Polisen har också en övervakningsfilm från dagen före rånet från Clas Ohlsson i Uppsala. Där köptes yxan som rånarna användes. Där ses en man med grön keps, liknande den som hittades i bilen.

Mer läsning

Annons