Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara 2,8 procent män i Gävles förskolor

Varför är det så få män som jobbar inom förskolan i Gävle och vad kan vi göra för att det ska bli fler? Frågorna diskuterades av politikerna på kommunfullmäktige på måndagen.

Annons

Debatten utgick från en interpellation från Lennart Sjögren (KD) med rubriken ”Varför finns inte männen i förskolan?”. Andelen förskolepersonal av manligt kön var förra året så låg som 2,8 procent i Gävle. Knappt tre av hundra var alltså män och statistiken visar att antalet män har minskat inom hela Gävles skolvärld de senaste tio åren.

– Det är ett stort bekymmer att alldeles för få män jobbar inom den kommunala förskolan. Vad kan kommunen göra som arbetsgivare för att locka fler män. Jag tror att det handlar om status på jobbet och på lönen, sade Lennart Sjögren.

Jens Leidermark (S) påpekade att problemet inte bara gäller för Gävle, utan är generellt över hela landet.

– Vi har bland annat sommarkurser för pojkar i årskurs åtta som jag vet har lockat några att söka de här utbildningarna. Jag tycker att man ska arbeta tillsammans med det här och undrar vad regeringen gör, sade han.

Inga lösningar

Debatten pågick länge och Lennart Sjögren krävde att något, oklart vad, måste göras. Flera politiker ur S, V och MP menade att problemet är en del av könsrollerna i stort. Det är bakvänt att lönen blir högre ju äldre barn man jobbar med menade någon, medan någon annan påpekade att man har minskat inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor genom att avsätta pengar i en central lönepott för att höja lägstalönerna.

– Ingen kommer fram med något konkret förslag över huvud taget. Sluta prata om genusfrågor, för det är bara snack. Gör något innan det är för sent, sade till slut Mats Ivarsson (FP).

Mer läsning

Annons