Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en grisgård kontrollerad i år

/
  • Länsstyrelsens veterinärer har bara hunnit kontrollera en grisgård i år. Grisen på bilden har inget med texten att göra.
  • En av 50. Erik Lennmalm, chef på länsveterinärenheten, tycker att det är svårt att hinna med att kontrollera grisbönderna. Av länets omkring 50 gårdar skulle åtta ha kontrollerats i år.  I slutändan blev det bara en.Foto: Gun Wigh

Följer länets grisbönder djurskyddslagen? Det vet bara bönderna själva – och grisarna. I Gävleborg finns ett 50-tal grisbesättningar och hittills i år har länsstyrelsen bara gjort en enda oanmäld kontroll.

– Det är svårt att hinna med. Vi har en kontrollplan men den har vi inte kunnat följa, säger Erik Lennmalm, chef på länsveterinärenheten.

Annons

Tidigare låg ansvaret för tillsynen av djurskyddet på kommunerna men efter att regeringen tagit initiativ till – och genomfört – en omorganisation ligger ansvaret från och med 1 januari 2009 på länsstyrelserna. Syftet med omorganisationen var att effektivisera och att få en bättre och mer likvärdig tillsyn runt om i landet.

Frågan är hur det har gått? Djurrättsalliansens avslöjande om allvarliga missförhållanden i ett flertal grisbesättningar i Sverige slog ner som en bomb i slutet av förra månaden.

Åtta gårdar skulle fått besök

Ingen av de gårdar som Djurrättsalliansen besökte ligger i Gävleborgs län och några indikationer på att grisarna i länet inte skulle ha det bra finns inte, menar Erik Lennmalm. Samtidigt är det ett faktum att antalet kontroller inte blivit så stort som planerat.

I år var planen att besöka åtta av grisgårdarna i länet. Men än så länge har man bara hunnit med en.

– Vi har många anmälnings-ärenden som till övervägande del handlar om sällskapsdjur, hundar, katter och hästar, och vi måste göra prioriteringar. Får vi in en anmälan som ger oss anledning att misstänka allvarliga brister så måste vi följa upp den, säger Erik Lennmalm.

Den nya ordningen ska i praktiken innebära att länsstyrelserna kan samordna sin tillsynsverksamhet och på så sätt bli mer effektiva.

Olika enheter som jobbar mot jordbruket kan göra gemensamma insatser. Det kan till exempel handla om EU-stöd och livsmedelshantering. Mottot är: En gård, ett besök.

Den personal som tidigare ansvarade för djurskyddstillsynen ute i länets kommuner har till stor del inlemmats i den nya organisationen på länsstyrelsen.

Erik Lennmalm medger att det funnits vissa startproblem och att det ”alltid finns en önskan om ökade anslag”. Men på lite längre sikt är han optimist.

– Ja, jag tror att det här kan bli bra. Men vi skulle inte klara det med mindre resurser än de vi har, säger han.

Mer läsning

Annons