Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara var tredje lärare behörig på Engelska skolan

Endast var tredje lärare på Internationella Engelska skolan i Gävle är behörig. Det konstaterar Skolverket som kräver att skolan ökar andelen behöriga lärare för att ha rätt till bidrag.
– Statistiken är missvisande, säger skolans grundare Barbara Bergström.

Annons

Enligt skolans egen statistik är 31 av totalt 43 lärare i Gävle behöriga. 18 lärare är behöriga enligt svensk modell, med svensk lärarutbildning. 13 lärare har utländsk lärarutbildning, men inte de kunskaper i svenska som krävs för att bli behörig lärare i Sverige, svenska B på gymnasienivå.

– Vi tar Skolverkets anmärkning på största allvar. Det är självklart att Engelska skolan ska göra allt för att våra lärare ska ha behörighet, men det tar tid att uppnå den svenska behörigheten. Jag kan bara konstatera av mina egna erfarenheter; att lära sig svenska är inte det enklaste, säger Barbara Bergström.

 

Hur kommer det sig att ni inte kräver svenska B vid anställning? 

– Det beror på den profil skolan har, då vi gärna ser att utländska lärare som kommer hit och bidrar med en annan dynamik. Jag åker ju själv till de olika länderna för att rekrytera de bästa lärarna, men innan de har klarat svenska B kan de inte få fast anställning.

 

– Ja, det är så. Då är det i lärarnas eget intresse att lära sig svenska och få den behörigheten, säger Barbara Bergström.

Skolverket utför löpande inspektioner av utbildningen vid såväl friskolor som vid kommunala skolor. Vid en inspektion 2005 konstaterades att Engelska skolan i Gävle inte kunde erbjuda eleverna undervisning i trä- och metallslöjd. Vid årets uppföljande inspektion kvarstod bristen.

– Vi ska ta ett beslut på nästa styrelsemöte, i nästa vecka, så att vi har en plan för att sätta upp en slöjdsal på Södra Kungsgatan 59, säger Barbara Bergström.

Lärare har slutat

 

Att det har dröjt, menar hon, beror på att det fanns planer på att slå samman slöjdundervisningen med en annan skola, planer som inte blev av. Senare planerade skolan att utöka med yngre årskurser, och ville avvakta en eventuell ombyggnad.

Skolverket noterar i sitt beslut från inspektionen att andelen behöriga lärare sjönk från 50 till 36 procent mellan läsåret 2006/2007 och 2007/2008. Barbara Bergström förklarar det med att behöriga lärare har slutat och skolan har anställt personer som avser att bli behöriga.

Annons