Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barkbåtar och vikingabesök några av Länsmuseets sommaraktiviteter

Länsmuseet Gävleborg håller stängt för renovering, men utanför museet är det full fart – åtminstone under två sommarveckor. Då kommer besökare att få testa på att bygga barkbåt, göra smycken och mycket annat.

Annons

– Vi vill kunna erbjuda något roligt även om själva museet håller stängt, säger Ingela Broström, chef för publika avdelningen på Länsmuseet

Museipersonalen Ann Nilsén och Richard Schill tillsammans med Viktor Påhlman. Viktor har gjort en barkbåt som varit ute på sin jungfrufärd i dammen framför Länsmuseet.

Museet började med en utevecka förra året.

– Det här året kör vi två veckor, dels denna vecka och sedan en vecka i augusti, säger Richard Schill, pedagog på Länsmuseet.

– Vi väljer de här veckorna för att erbjuda barnen något att göra precis när lovet startat och sedan innan när skolan drar i gång igen. Barnen brukar komma med sina mor- eller farföräldrar, säger Ingela Broström.

Varje dag kommer det att vara olika aktiviteter. Under tisdagen fick besökarna testa på trådslöjd eller att göra barkbåtar och olika slags historiska smycken. På lördag kommer vikingaföreningen Fafner och hälsar på. Då kommer besökarna att få testa att vara vikingar för en dag.

– Föreningen kommer att ta med stridmundering, så att både barn och vuxna kan testa svärd och rustning. Man kommer också få prova på att spinna med slända och de kommer att visa upp smycken och handelsvaror som var vanliga på vikingatiden, säger Richard Schill.

Länsmuseet kommer att öppna igen under 2017.

– Exakt när är skrivet i stjärnorna. Men vi tror inte att det kommer att bli under januari åtminstone, säger Ingela Broström.

Mer läsning

Annons