Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn- och ungdom vill ha 125 miljoner extra

Barn och ungdomsnämnden i Gävle vill ha höjda anslag med 45 miljoner om året för att ha mer personal i förskolan och 25 miljoner för att förbättra kvaliteten på fritis. De kräver även 55 investeringsmiljoner för nya förskolor.

Annons

Gävles politiker är överens om att många förskolor behöver ha färre barn inskrivna och att personaltätheten bör öka. Men barn- och ungdomsnämnden bedömer att de måste få en större del av kommunens skattepengar om det ska gå att genomföra.

5,1 barn per anställd

Med 15 miljoner till i årligt anslag skulle personaltätheten i förskolan kunna utökas till 5,4 barn per anställd (2009 var personaltätheten 5,6 barn/anställd). Men nämndens ambition är 5,1 barn per anställd, och för det skulle det behövas ett höjt anslag med 45 miljoner kronor, plus höjda investeringsanslag för att bygga nya förskolor.

Inom barn- och ungdomsnämnden pågår ett intensivt arbete med att fastställa ett lämpligt antal barn på varje förskoleenhet och minska antalet barn där det finns ett behov av det. Omkring 15 förskolor är prioriterade.

Ny skollag

– Man har tänjt på gränserna ordentligt. Jag vill ha en struktur där man inte behöver göra överintag varje vår, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i barn och ungdomsnämnden.

Även skolbarnomsorgen, fritis, behöver mer pengar för att leva upp till kraven i nya skollagen. Senare i vår kommer kommunfullmäktige att besluta om preliminära budgetramar inför de kommande åren.

Mer läsning

Annons