Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och ungdomar vaccineras först

/
  • Landstinget rustar för massvaccinering. Och nu har man också bestämt vilka som i första hand ska få de åtråvärda vaccinationsdoserna.

(Ny version 10/9) De yngsta ska vaccineras först mot svininfluensan och de äldsta sist. Det har landstinget Gävleborg bestämt.

Annons

När vårdpersonal, gravida och kroniskt sjuka fått vaccin är det barn och ungdomar som står först i tur.
– Det är störst risk för smittspridning i den gruppen, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Dagis och skolor riskerar att bli riktiga smitthärdar när den så kallade svininfluensan slår till med full kraft.
Det i kombination med att yngre människor oftare tycks bli svårt sjuka har lett till att landstinget Gävleborg nu bestämt att barn och ungdomar ska prioriteras när vaccinationerna drar igång i oktober.

Först ska självklart riskgrupperna få sitt vaccin. Dit hör bland annat gravida och personer med olika kroniska sjukdomar, bland annat lung- och hjärtsjuka. Dessutom ska all personal i landstinget och i bland annat kommunernas äldreomsorg vaccineras.
– Det måste finnas ju folk som kan ta hand om de som blir sjuka, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Men därefter har landstinget Gävleborg beslutat att man ska vaccinera i åldersordning. Till skillnad från vid vanlig säsongsinfluensa då man i första hand vaccinerar de äldsta tänker man nu göra tvärtom och börja med de yngsta.

Först ut är alla barn och ungdomar i åldrarna 3–19 år.
Därefter fortsätter man i åldersordning uppåt. Det innebär att de allra äldsta vaccineras sist.
– Många av dem tillhör kanske redan någon riskgrupp så då vaccineras de tidigt. Men annars vet vi att en del av de som är över 65 år tycks ha ett visst skydd mot den nya influensan, de har förmodligen utsatts för ett liknande virus för länge sedan, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.
– Helst hade vi vaccinerat alla på en gång men vi får bara 15 000–35 000 doser i veckan. Några måste vaccineras först och de har vi valt att göra så här.

Vaccineringen väntas börja den 5 oktober eller 13 oktober.
Veckan innan kommer information att skickas ut till alla hushåll där det framgår när och var man ska vaccineras. De är inga personligt utformade inbjudningar utan där kan man läsa vart och när man ska gå och beroende på om man tillhör en riskgrupp eller hur gammal man är.

De som är gravida och de svårast sjuka i riskgrupperna kommer däremot att få särskilda kallelser.

– Det finns personer som inte kan ta vaccinet, exempelvis små barn och äggallergiker. Genom att vaccinera sig skyddar man inte bara sig själv utan även dem, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons