Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska inte behöva få vårdskulder

Barn ska inte behöva bli skuldsatta för att deras föräldrar inte betalat barnens vårdavgifter.

Det föreslår regeringen.

– Det är jättebra om de äntligen rättar till det här, säger Arne Andersson på Familjeslanten i Gävle som länge krävt en lagändring.

Annons

Tiotusentals svenska barn tvingas börja sitt vuxna liv med gamla vårdskulder som deras föräldrar har orsakat. Bara i Gävleborg finns det omkring 1 350 barn som har skulder till landstinget.

Om föräldrarna inte betalat avgifterna för vården får barnen ta över skulden när de blir myndiga. I 18-årspresent får de ett inkassokrav på skulden som under årens lopp kan ha växt sig stor med räntor och straffavgifter.

Ett system som väckt mycket kritik från bland annat Barnombudsmannen och Kronofogdemyndigheten.

Även på landstinget tycker man att systemet är galet men landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) har sagt att man inte har något val när lagen ser ut som den gör.

Men nu kan alltså en lagändring vara på gång.

På en konferens om barns rättigheter berättade socialminister Göran Hägglund (KD) på onsdagen att regeringen vill ändra lagen så att barn inte ska kunnas skuldsättas. I stället ska föräldrarna göras fullt ansvariga för att betala barnens vårdavgifter. Det rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Enligt TT räknar Göran Hägglund med att en proposition ska kunna lämnas till riksdagen senare i år, vilket skulle kunna innebära att en lagändring kan vara gjord till 2011.

Och det välkomnas av Arne Andersson på rådgivningsbyrån Familjeslanten i Gävle. Där har man kommit i kontakt med många 18-åringar som fått kravbrev på skulder de inte ens visste att de hade och redan för två år sedan krävde man att reglerna skulle ändras.

– Alla tycker att det har varit åt skogen så det är jättebra att man äntligen gör något åt det, säger Arne Andersson.

Men han tycker inte att det bara räcker med att ändra lagen. Han tycker även att det ska gälla retroaktivt så att de barn som redan hunnit bli skuldsatta ska bli fria från den bördan.

– Lagen kanske inte kan gälla retroaktivt men då tycker jag att landstinget ändå borde skriva av skulderna för att på så vis följa lagens anda.

Det törs inte Ann-Margret Knapp (S) lova att man kommer att göra.

– Det beror på om det är juridiskt möjligt. Men det vi redan har gjort är att vi aktivt har slutat driva in skulderna från barnen, men skulderna är ändå kvar.

Annons